Nationaal Vlechtmuseum

Vind je het leuk om Noordwolde een keer te bekijken? Vergeet dan vooral niet om langs te gaan bij het Nationaal Vlechtmuseum. Dit museum organiseert boeiende exposities. Als volwassenen is dit een hele leuke plek om heen te gaan. Maar ook kinderen kunnen zich vermaken door middel van leuke en leerzame workshops.

Voor basisscholen is hier ook rekening mee gehouden. Zo heeft het Nationaal vlechtmuseum een project bedacht met een verhaal over twee kinderen uit Noordwolde. Deze kinderen horen bij een stoelenmaker. De bedoeling van dit project is dat kinderen vanuit groep 5 en 6 via deze twee leeftijdsgenootjes kennis maken met hoe het er rond 1900 eraan toeging wat betreft school, spelen, werken, wonen, kleding en natuurlijk het vlechten zelf.

Voorbereidingslessen op school

Nationaal VlechtmuseumHet mooie van dit programma is dat het als vervanging van de lesstof op school kan worden gezien, als het over de periode uit 1900 gaat. Het is namelijk zo dat dit project bestaat uit meerdere voorbereidingslessen die op school gegeven worden. Tijdens hun bezoek aan het Nationaal Vlechtmuseum brengen volgen zij een les. Na het bezoek er er een vervolg les. Tijdens het museumbezoek zelf gaan leerlingen bezig met wat er in het verhaal aan de orde komt. Dit houdt onder andere in: koffie wegen en malen, verkleden, schoonschrijven op een lei oftewel: schrijven zoals in de taal les maar dan op een ouderwetse schoolbordje. En niet te vergeten waar dit museum allemaal om draait: het vlechten.

Nationaal Vlechtmuseum geschikt voor middelbare scholen

Dit museum is niet alleen leuk voor kinderen van de basisschool. Ook voor leerlingen tot 14 jaar is er genoeg te beleven in dit museum. Zij krijgen eigen educatieve onderwerpen aangeboden. Op deze manier wordt dit museum ook toegankelijk gemaakt voor leerlingen van de middelbare school als zij bijvoorbeeld een kunstvak volgen.

De bedoeling is dat het verleden, herinneringen van de omgeving en het heden aan bod komen. Zij gaan ontdekken hoe vroeger honderdduizend rotanstoelen jaarlijks vanuit het dorp werden geëxporteerd en hoe de leraren op de Rijksrietvlechtschool de kunstles op een hoger niveau brachten.

MattenklopperOmtrent de geschiedenis komen onderwerpen aan bod als: hoe en waarom mensen in Noordwolde begonnen zijn met vlechten. Maar ook de oprichting van de Rijksrietvlechtschool. Verder is er de mogelijkheid om allerlei dingen te maken zoals een mattenklopper of een Catalaanse schaal.

Door leerlingen kennis te laten maken met zowel de geschiedenis en het praktische krijgen zij veel kennis. Zowel op intellectuele als praktische manier wordt de ambacht uitgeoefend. Dat is precies wat dit museum zo ontzettend leuk maakt. Tijd om een bezoek te brengen zou ik zeggen.

Vorig artikelOranjewoud
Volgend artikelDe Oudheidkamer