Ferwert

Ferwerd ook wel bekend onder de Friezen als Ferwert. Deze plaats is het hoofddorp van de gemeente Ferwerderadeel en telde in 2017 zo’n 1.787 aantal inwoners. De ligging van Ferwerd bevindt zich tussen Leeuwarden en Dokkum dichtbij de Waddenzee. Sinds 1999 is de officiële benaming van dit dorp vertaald naar het Fries, namelijk: Ferwert. Een prachtige plek met een groot verleden.

Geschiedenis van Ferwert

FerwertTen Zuiden van het kerkhof ligt het plein genaamd Het Vrijhof. Aan dit plein is veel geschiedenis af te lezen. Prachtige oude huisjes gevestigd aan dit plein en verderop in het dorp staat een beeld van Gemma van Burmania. Hij was een Friese edelman die rond het jaar 1550 wonende was in Ferwert en vervolgens het symbool werd van “de stânfries” oftewel de standvastige Fries. Het was namelijk zo dat hij in Brussel, de provincie Friesland vertegenwoordigde bij de inhuldiging van Philips II als koning van de Nederlanden.

Bij deze gelegenheid volgde Burmania een bijbels principe op. Hij koos er namelijk voor om te weigeren te knielen voor de nieuwe koning waarbij hij heeft gezegd: “Wy Friezen knubbelje allinne foar God” dit betekent in het Nederlands “Wij Friezen knielen alleen voor God.” Burmania zette hiermee een statement voor de Friezen.

Het dorp Ferwert telt 35 rijksmonumenten waarvan de meerderheid uit boerderijen, woonhuizen en Archeologische monumenten bestaat. Verder staat dit dorp vooral bekend om de kerktoren van de Sint Martinuskerk. Tijdens de jaren dertig van de 20e eeuw vond er een restauratie plaats waardoor er veranderingen waren aangebracht. Deze veranderingen werden ongedaan gemaakt tijdens herstelwerkzaamheden in februari 2006.

Voorzieningen in de omgeving

Dit dorp heeft veel voorzieningen waaronder een grote gemeenschappelijke sporthal met een skeeler en ijsbaan. Multifunctionele sportvelden liggen hier ook aan vast. En er zijn goede mogelijkheden voor voortgezet onderwijs. Daarnaast vindt je het misschien interessant om te weten dat er ten Zuiden van dit dorp een kleine Amerikaanse windmotor staat.

Vorig artikelHallum
Volgend artikelKollum