Strafgevangenis De Blokhuispoort

Heb je er al eens over nagedacht dat in de binnenstad van Leeuwarden de strafgevangenis vanuit de Tweede Wereldoorlog te vinden is? De gevangenis genaamd De Blokhuispoort is onderdeel van de monumenten in Friesland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren er 51 verzetsleden die in De Strafgevangenis Blokhuispoort gevangen gehouden werden door de Duitse bezetter. Op 8 december 1944 werden de verzetsleden bevrijdt door de Friese Knokploegen van het Verzet oftewel de F.K.P.

Wist jij al dat deze actie een heel belangrijk onderdeel is uit de geschiedenis? Deze actie staat namelijk bekend als één van de grootste gevangenisontsnappingen! Eén van die redenen is waarschijnlijk omdat er tijdens de ontsnappen geen schoten gelost zijn en dus ook niemand gewond geraakt is. Wil je graag een aantal overblijfselen zien vanuit de tijd dat De Blokhuispoort in gebruik was als gevangenis? Helaas kun je deze dan niet in Friesland bewonderen. Hiervoor moet je bij het Oorlogsmuseum in Overloon zijn dat zich bevindt in Noord-Brabant. Wel is er iedere zaterdag een rondleiding in De Blokhuispoort.

Blokhuispoort van tegenwoordig

De BlokhuispoortHoewel deze plaats vroeger gebruikt werd voor gedetineerden, is de Blokhuispoort tegenwoordig een cultureel bedrijven centrum voor creatievelingen. Al deze creatieve mensen zijn met een groep van ongeveer 100 personen gezamenlijk aan het werk. Door hun krachten samen te bundelen ontstaan er bijzondere producten. Maar zij werken ook vaak juist apart van elkaar. De omgeving van vroeger is in ieder geval heel inspirerend voor hen. Zo zijn er verschillende Friese bedrijven die in De Blokhuispoort gevestigd zijn en maken Friese scholen hier regelmatig gebruik van.

Rondleiding in De Blokhuispoort

Wil je graag weten hoe De Blokhuispoort er van binnen uitziet? Dan kun je zaterdags hier terecht voor een rondleiding. Iedere zaterdag vinden de rondleidingen plaats om 14:00 en 16:00 uur. Zo’n rondleiding is ontzettend spannend en leerzaam om eens mee te maken. Eén van de oud bewaarders die vroeger in De Blokhuispoort heeft gewerkt, neemt jou mee terug de tijd in. Zij spreken dus uit eigen ervaring wat de rondleiding uiteraard extra leuk maakt.

Gelukkig blijft de cel voor de meeste mensen een plek waar je nooit hoeft te zijn. Maar misschien ben je wel benieuwd naar hoe het is om zelf even als “echte gevangene” achter slot en grendel te zitten. Tijdens de rondleiding in De Blokhuispoort heb je de kans om dit zelf te ervaren. Verder ga je tijdens de rondleiding terug naar de geschiedenis van hoe men vroeger gevangen zat.

De rondleiding bedraagt €10 per persoon en is inclusief koffie of thee met gebak. Hiervoor is het aan te raden dat je een kwartier eerder aanwezig bent. Op deze manier kunnen de rondleidingen op tijd beginnen en heb jij alle rust om van je drinken en gebak te genieten.

Groepsrondleiding

Ben je met een groep van meer dan vijftien personen omdat je bijvoorbeeld met een klas naar De Blokhuispoort wilt? Dan kun je van maandag t/m zaterdag reserveren voor een groepsrondleiding. Deze rondleiding kost €8,50 per persoon en is ook inclusief koffie of thee met gebak. Vervolgens haalt één van de oud bewaarders de groep op voor de start van de rondleiding.

Vorig artikelTerpenroute Friesland
Volgend artikelSpeelbos Hossebos