Oudemirdum

Oudemirdum in het Fries bekend als Aldemardum is een dorp dat deel uitmaakt van gemeente De Friese Meren. Dit dorp telt meer dan 1300 inwoners en is gelegen naast Mirns, wat betekent dat ook deze plaats aan het IJsselmeer grenst. Al ligt het dorp Oudemirdum wel iets verder van het water af dan voor Mirns.

Natuurgebieden in Oudemirdum

Het leuke aan dit dorp is dat er drie verschillende natuurgebieden omheen liggen. Het eerste gebied heet Elfbergen en is een bos dat noordelijk ligt van Oudemirdum. Dit bos is in de 19e eeuw aangelegd en in 1925 werd Elfbergen onderdeel van gemeente Gaasterland. Het blijkt zelfs het grootste bos van deze gemeente te zijn. Het natuurgebied heeft namelijk 175 hectare aan grond. 51 jaar later in het jaar 1976 werd dit bos aan staatsbosbeheer verkocht. Het mooie aan dit bos is dat het verschillende soorten zoals bijvoorbeeld naald- en loofhout bomen in verschillende leeftijdscategorieën heeft. In de jaren dertig tijdens de 20e eeuw is er een grote vijver uitgegraven toen men dit als werkverschaffingsproject oppakte. Deze vijver is in het bezit van een houten brug.

OudemirdumOudemirdumer Klif ligt zuidelijk van Oudemirdum en is net als ’t Mirnser klif ontstaan door oprukkend landijs. Dit is een prachtige gebied om lekker tot rust te komen tijdens een wandeling, om vervolgens te genieten van plantjes zoals het grasklokje en zandblauwtje. In dit gebied broeden ook oeverzwaluwen.

Ten westen van Oudemirdum ligt het Jolderenbos dat ook bekend staat als een elzenbos. Net als Elfbergen is ook dit bos in handen gekomen van de gemeente in Gaasterland waarna het natuurgebied verkocht werd aan staatsbosbeheer. In 1925 is er aan de westkant van dit bos een zitbank geplaatst met de naam Gaaikemabank. In het zuiden staat een luchtwatertoren vanuit 1953.

Luchtwachttoren

Tijdens de jaren vijftig werden er verspreidt over heel Nederland verschillende betonnen uitkijktorens gebouwd. Het totale aantal hiervan was 138. Het doel hiervan was om laagvliegende vliegtuigen waar te nemen die vaak later vlogen dan op de radar te zien was. Later werden al deze uitkijktorens overbodig waardoor de meerderheid gesloopt werd. Hoewel er in Friesland meer van dit soort torens hebben gestaan, is die in Oudemirdum de enige overgebleven luchtwachttoren. Tot het jaar 1968 was deze 14,30 meter hoge toren in gebruik.

Rijksmonumenten van Oudemirdum

Protestantse kerk de fontein is in 1790 gebouwd op tufstenen vanuit de 13e eeuw en ondanks dat er in 1879 drie ramen door slecht weer werden vernield, is het wapen van Friesland bewaard gebleven. Deze staat namelijk afgebeeld op het raam dat nog wel aanwezig is. Deze kerk is onderdeel van de zes rijksmonumenten die dit dorp rijk is.

Vorig artikelBakkeveen
Volgend artikelBroek