Bakkeveen

Bakkeveen of in het Fries Bakkefean genoemd, is een dorp dat dicht in de buurt van Ureterp en Drachten ligt. Dit dorp heeft een inwoners aantal van meer dan 1900. Bakkeveen staat erom bekend dat er veel heen en weer gereisd wordt als het gaat om werk en woonplaats. Zo werken bijvoorbeeld veel mensen vanuit Bakkeveen in Heerenveen, Leeuwarden of Drachten. In een enkel geval werken ook een aantal mensen vanuit dit dorp in Assen of Groningen. Ook ligt Bakkeveen in een recreatiegebied waar veel vakantieparken en pretparken zich bevinden.

Geschiedenis van Bakkeveen

In 1231 werd Bakkeveen voor het eerst genoemd. Dit had te maken met de Fries-Drentse oorlog waarbij Drenthe werd aangevallen van 1231 tot 1233. Verschillende plaatsen vanuit Friesland deden mee aan deze oorlog, maar toch verloren de Friezen vanwege verraad en kwamen er 50 man om het leven. Eeuwen later tijdens de tachtigjarige oorlog werd Bakkeveen verwoest door de Spanjaarden. Dit dorp is door turfwinning weer tot stand gebracht in 1660. In de 17e eeuw werd een vaart genaamd Bakkeveensevaart gegraven. Tegenwoordig staan er langs deze vaart nog een aantal boerderijen uit de 18e eeuw.

In 1945 tijdens de Tweede Wereld oorlog, net drie dagen voordat de bevrijding van Noord-Nederland plaatsvond, werden er tien mensen doodgeschoten als doodsstraf. Wat de precieze reden hiervoor geweest is, is altijd een raadsel geblevend. Wel is bekend dat dit gebeurde in de plaats Allardsoog. In deze plaats staat dan ook een monument als herinnering aan de 10 mensen die om het leven zijn gebracht.

Natuur in Bakkeveen

Bakkeveen HeideDit dorp heeft een prachtige ligging als het gaat om natuur. De combinatie bos, heide- en zandvlakten zijn hier centraal. Dit dorp grenst aan Groningen en Drenthe en de rivier genaamd Koningsdiep begint noordoostelijk vanaf Bakkeveen. De duinen in dit dorp, heide en het bosgebied zijn ontstaan toen de turfwinning, die ook wel veenontginning genoemd wordt, in de 19e eeuw plaatsvond. Heel zuidoost Friesland zag er twee eeuwen geleden zo uit zoals in dit natuurgebied het geval is. Regelmatig graast een kudde schapen door de heide. Ook lopen er Schotse Hooglanders en Exmoorpony’s vrij rond op dit terrein. Deze pony’s komen ook uit het Verenigd Koninkrijk. Dit natuurgebied wordt onderhouden door onder anderen Staatsbosbeheer maar ook Natuurmonumenten.

Bakkeveen

Aan de rand van de bossen van dit dorp staat Slotplaats, een historisch landhuis. Dit huis dient als theehuis en wordt ook gebruikt als startpunt bij excursies als het gaat om natuurmonumenten. Het oude Koetshuis staat achter de Slotplaats. Nadat het gerenoveerd was, werd ook dit huis voor toerisme gebruikt. Zo werd het een toeristisch informatiepunt.

De Sterrenschans is een zeshoekig verdedigingswerk dat in vroegere tijden diende als een hoge doorgang op de moerasachtige route die van Friesland naar Drenthe liep. Hoge doorgangen kwamen zelden voor waardoor het extra bijzonder was.

Activiteiten in Bakkeveen

Bij de bovengenoemde Sterrenschans ligt een groot en ondiep ven. Wanneer er een ijskoude winter plaatsvindt en het zo erg gevroren heeft dat er geschaatst kan worden, ontstaat er op de ven een natuurlijke ijsbaan. Iedereen mag hier gebruik van maken. Wat verder erg handig is voor rolstoelgebruikers is het speciale bospad dat voor hen is aangelegd. Mocht je het leuk vinden om het grootste doolhofpark van Noord-Nederland te bezoeken of vind je het leuk om naar een openluchtzwembad te gaan? Dan is Bakkeveen zeker een prachtige locatie om te bezoeken.

Vorig artikelMirns
Volgend artikelOudemirdum