Broek

Broek in het Fries bekend als De Broek, is een dorp dat deel uitmaakt van de gemeente De Friese Meren. Deze plaats ligt dichtbij Joure. Met de auto ben je hier binnen 7 tot 10 minuten en met de fiets doe je hier ongeveer een kwartier over. Mocht je vanuit dit dorp naar Oppenhuizen willen fietsen dan ben je bijna een half uur of iets langer onderweg. Met de auto is dit een kwartier tot twintig minuten. Deze plaats telt ongeveer 190 inwoners en is omringt door verschillende sloten en wateren.

Geschiedenis van Broek

Er wordt vanuit gegaan dat dit dorp rond 1250 is gesticht door mensen uit de buurt van Sneek. Ook is er weleens een voorstel gedaan dat de kolonie werd opgezet om zo de groei die van Joure naar Sneek ging tegen te houden en zo dus te beperken. De hoofdsloot waar Broek vroeger langsliep, bekend als de Scheensloot, was van oorsprong een kleine veenstroom. Deze werd later uitgediept door bewoners zodat het een vaart werd. De vaart grenst aan beide kanten van deze plaats.

Verbinding over het water

Dit dorp staat erom bekend dat de oorspronkelijke verbindingen via het water liepen. Ook wordt het dorp doorgesneden door kanaal de Zijlroede. Hierdoor is deze plaats opgesplitst in twee gedeelten, namelijk Broek-noord en zuid. Beide gedeelten zijn niet direct verbonden met het vaste land. Als je van noord naar zuid zou willen gaan moet je dus eerst via de weg van Joure om daar te komen.

Broek van tegenwoordig

BroekNa de tweede wereldoorlog is de bouwstijl in dit dorp niet veel moderner geworden. In het noordelijke gedeelte van Broek aan de welbekende Scheensloot, staat een Amerikaanse windmotor uit het jaar 1915. Deze molen werd tot 1994 gebruikt voor het bemalen van een polder die 15 hectare groot is. Een tijd later werd deze windmotor niet meer gebruikt omdat er een een andere molen voor in de plaats kwam. In 1998 repareerde een particulier de windmotor zelf en hij liet deze terugplaatsen op de huidige locatie. Daar bemaalt hij sinds 2004 een kleine polder. In het noorden van dit dorp is niet alleen een windmotor te vinden, maar ook een kleine kerk die in het bezit is van een klokkenstoel.

Toen Joure in de jaren 90 wilde uitbreiden verzette voornamelijk het zuiden van Broek zich hier tegen. Het is zelfs zo dat zij hier de volgende slogan voor hanteerde: “Wij gaan over de rooie als Joure met Broek gaat klooien.” De protesten hebben nut gehad want hierdoor werd Joure niet uitgebreid en hadden de bewoners van Broek de ruimte die zij nodig hadden.

Vorig artikelOudemirdum
Volgend artikelLangweer