Mirns

Mirns in het Fries bekend als Murns, is een dorp dat een aantal inwoners heeft dat ligt rond de 130. Dit dorp ligt ongeveer een half uur fietsen van Stavoren vandaan en grenst aan het IJsselmeer. Mocht je vanuit Balk naar dit dorp willen fietsen dan ligt de tijd hiervoor tussen de 30 en 40 minuten. Met de auto ben je er binnen een kwartier of twintig minuten.

Natuurgebieden in Mirns

Met 66 hectare ligt natuurgebied de Mokkebank in het IJsselmeer. Het ontstaan van de Mokkebank vond plaats toen de Zuiderzee werd afgesloten. Het afsluiten daarvan zorgde er namelijk voor dat de zandplaat droog kwam te liggen. De oorsprong van de naam komt doordat er veel meeuwen oftewel mokken op deze plaats afkwamen. Op deze zandplaat zijn ook veel soorten vogels te vinden en het is zelfs zo dat tussen de maanden augustus en oktober er tienduizenden futen op de Mokkebank komen ruien.

MirnsWat natuurlijk ook niet te missen valt als je in Mirns bent, is ’t Mirnser Klif. In het Fries wordt er gesproken over Murnser Klif. Deze plaats ontstond door landijs. Deze plaats zorgt ervoor dat het water uit de Zuiderzee en het water vanuit het IJsselmeer wordt geweerd door een natuurlijke zeewering. Ook is deze plaats één van de Friese stranden waar je in de zomer lekker kunt genieten van het prachtige weer. Mocht je het leuk vinden om watersport te beoefenen dan is dit je kans om bijvoorbeeld te leren kitesurfen. Dit is namelijk een populaire plaats om deze sport te beoefenen.

Bezienswaardigheden van Mirns

Vroeger bevond in dit dorp zich een kerk maar helaas is deze ergens in de 18e eeuw afgebroken. Toch is de bijbehorende begraafplaats wel bewaard gebleven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1943 werd de originele klokkenstoel verwoest toen een bommenwerper uit Amerika die neerstortte. De bemanning kwam hierbij ook om het leven. Tien jaar later werd er in Mirns een nieuwe klokkenstoel gebouwd. Door het voorval van tien jaar daarvoor functioneert deze vernieuwde klokkenstoel als oorlogsmonument. Dit verklaart ook dat het behoort tot de monumentenlijst van Mirns.

Het tweede rijksmonument dat in Mirns staat is de Amerikaanse Windmotor die in 1920 is gebouwd. Deze windmotor is een kleine poldermolen die niet meer in staat is om te malen. De locatie hiervan bevindt zich dichtbij een vogelkijkhut dat gelegen is in het natuurgebied genaamd De Mokkebank. Omdat deze windmotor onderdeel uitmaakt van het Wetterskip Fryslân is deze niet voor publiek toegankelijk. Wel is er de mogelijkheid om dit rijksmonument van een afstand te bewonderen.

Vorig artikelWolvega
Volgend artikelBakkeveen