Molkwerum

Molkwerum

Molkwerum is een dorp dat in het Fries wordt geschreven als Molkwar. Dit dorp ligt dicht bij het IJsselmeer en is dus ook een stuk westelijker gelegen dan andere Friese plaatsen. Ben je van plan om nog iets meer naar het westen te gaan, om Stavoren te bezoeken? Dan ben je zo’n 7 minuten met de auto onderweg. Rijd je liever richting Hindeloopen om bijvoorbeeld het schaatsmuseum te bekijken? Ook dan ben je ongeveer 7 minuten onderweg. Tijdens de 18e en 19e eeuw werden er steeds meer huizen in het dorp gesloopt. Hierdoor kwam er een flinke daling in het inwoneraantal. In 2017 was dit 390. Doordat Molkwerum zo dicht bij het IJsselmeer ligt, is het een heerlijke plek om zomers te zijn. Ook zijn de huizen in het dorp vaak op zo’n aparte manier geplaatst dat de plaats ook wel bekend kwam te staan als het ‘Friesche doolhof’.

Wat is er te beleven in Molkwerum?

Wist je al dat Molkwerum naast drie rijksmonumenten ook in het bezit is van een heus Elvis Presley Museum? Ondanks dat dit niets met de Friese cultuur te maken heeft, kun je het Amerikaanse museum in een antieke boerderij vinden. Wanneer je dit museum binnenloopt zul je al snel objecten zien als jukeboxen, kleine benzinepompen en uiteraard popcorn machines. Dit museum is bedoeld ter herinnering aan de Rock and Roll zanger uit de twintigste eeuw. Omdat hij naast zingen ook werkzaam was als acteur, kun je in dit museum ook een aantal voorwerpen bekijken van films waar hij in gespeeld heeft.

Verder is Molkwerum in het bezit van een treinstation. Het is dus niet zo’n afgelegen dorp dat je er alleen maar met de auto of met de fiets kunt komen. Het treinstation wordt gedeeld met het in de buurt liggende dorp Koudum. Het station draagt dus ook de naam Koudum-Molkwerum. De spoorlijn loopt van Leeuwarden naar Stavoren.

Boven de ingang van de dorpskerk kun je het wapen van Molkwerum vinden. Hier staat een zwaan op met het jaartal 1591. De reden dat er een zwaan in het wapen is verwerkt, komt doordat Molkwerum beroemd werd om het handelen in zwanen pekelvlees. Daarboven kun je in het Fries lezen: “Die God vertrowt had wol gebowt.” Tijdens de 16e en 17e eeuw stond dit dorp bekend als vissersplaats. Met een zeehaven in de Zuidezee en een eigen sluis was dit een hele belangrijke plek. Er was namelijk zelfs een kantoor in Amsterdam geplaatst om Molkwerum te vertegenwoordigen.

Geschiedenis Molkwerum

Vroeger droeg het dorp Molkwerum nog een andere naam. Zo heette deze plek in 1320 Molkemannahusen. 80 jaar later was Jonker Walraven van Brederode aan de macht als Hollander. Samen met veel krijgers uit Stavoren viel hij de Friezen aan. Deze krijgers hadden zich verstopt bij blokhuis Molckenhuys dat gevestigd is in Stavoren. Tegenwoordig heet dat huis Molcwere.

MolkwerumMolkwerum is ontstaan toen het gebouwd werd op acht pôllen. Dit zorgde ervoor dat het water afgescheiden werd van het stuk land en zo ontstonden er allemaal kleine eilanden. Hierdoor was het wat lastiger om van de ene naar de andere plek te reizen. Toch zette de dorpsbewoners zich in om onderling contact te houden. Men stak over via kleine bruggen en planken. Je zou het waarschijnlijk niet verwachten maar doordat er veel kanalen waren, was er sprake van wel 27 bruggen. Om die reden noemde men Molkwerum het Venetië van het Noorden.

Zoals je waarschijnlijk ondertussen wel weet bestaan er in Friesland verschillende dialecten. Ook in Molkwerum sprak men met een dialect namelijk het dialect van Hindeloopen. Deze manier van spreken werd dan ook gezien als het echte Fries. Soms vonden buitenlanders Molkwerum zo interessant dat zij hierheen gingen om de klederdracht te bekijken. Daarnaast vonden zij het ook ontzettend leuk om de Friese taal te horen.