Achlum

Achlum is een dorp dat tussen Tzum en Kimswerd ligt. Daarnaast ligt het dorp ook ten zuidoosten van Harlingen. In 2018 kwam het inwoneraantal in Achlum neer op 611. Door het terpdorp loopt de Achlumervaart. Deze vaart gaat over in twee andere vaarten, namelijk de Lollumervaart en de Arumervaart. Wist je al dat tv-presentator Hans van der Togt in dit dorp gewoond heeft? Ook Tjalling van den Bosch, de man die streed om de titel “sterkste man”, is hier geboren. Wanneer je in Achlum bent en je houdt van geschiedenis, is het aan te raden om één van de 29 rijksmonumenten te bekijken.

Wat is er te beleven in Achlum?

AchlumWanneer je van voetbal houdt kun je in Achlum naar voetbalvereniging Stormvogels ’64 gaan. Deze club kun je vinden op het sportveld van het dorp. Ben jij meer van het kaatsen? Kom dan naar het kaatsveld. Ook zijn er twee tennisbanen in het dorp te vinden.

Vind je het leuk om te weten wat voor gebouwen er in Achlum te bekijken zijn? Dan kun je bijvoorbeeld naar de Gertrudiskerk gaan die in de 12e eeuw gebouwd werd. De kerktoren is iets minder oud omdat die pas drie eeuwen later is gebouwd. In 1789 was het bijzondere moment dat de toren een houten bekroning kreeg. De entree van de kerk stamt uit 1860 en is hetzelfde gebleven tot het jaar 2011. Daarna is de poort vervangen. Vandaag de dag zie je dus de kerkpoort uit het jaar 2011. Heb je de kerk gezien? Dan kun je de monumentale kop-hals-rompboerderij dat naast de kerk staat bekijken. Dit monument komt uit de 18e eeuw.

Dit is nog niet alles want in het noordelijke deel van Achlum vind je de Stinspoort van het slot dat in een dorp verderop staat. Groot Deersum heet dat dorp. Deze poort is met gele bakstenen gebouwd in het jaar 1658. Ook heeft het twee trapgevels.

Waar Achlum nog meer rijk aan is, is de Achlumer Molen die in 2007 compleet gerestaureerd is. Om deze molen te kunnen bekijken moet je net iets buiten de dorpskern zijn. Om boodschappen te doen moet je naar een andere plaats want de dorpswinkel Spar staat sinds 2007 niet meer in Achlum.

Geschiedenis van Achlum

Achlum is tijdens de Middeleeuwen op een terp ontstaan. Later werd het dorp gedeeltelijk afgegraven om uit te breiden. Toch had het dorp niet altijd dezelfde naam. In 1319 heette het namelijk Echtlum en tijdens 1400 was het bekend als Achlim. 18 jaar daarna werd de naam Achtlum, tegenwoordig is de t weggelaten. Er wordt vanuit gegaan dat de plaatsnaam ontstaan is door iemand die de naam Achtele droeg.

Tijdens de 16e eeuw was er al een school te vinden in Achlum. De basisschool sloot tijdens de helft van de 20e eeuw. Voor 45 jaar heeft sinds 1966 tot 2011 basisschool Rehobothschool in dit dorp gefunctioneerd. Daarna is deze school samengevoegd met de school in Hitzum. Helaas werd de school in Hitzum later ook gesloten.

Vorig artikelFochteloo
Volgend artikelPizzeria Toscanini