Het Schaatsmuseum

In het gezellige dorp Hindeloopen is één van de grootste Friese musea gevestigd, namelijk het Schaatsmuseum. Wat in het begin een kleine start had mag zich tegenwoordig het grootste Schaatsmuseum noemen. Naast het feit dat er verschillende voorwerpen rondom het onderwerp schaatsen hier te vinden zijn, is er ook een speciale zaal ingericht dat alles te maken heeft met de Elfstedentocht. Ook voor mindervaliden is dit museum toegankelijk gemaakt.

Hoe is Het Schaatsmuseum tot stand gekomen?

De stichters van dit museum hadden eerst het idee om een museum te openen voor wandtegels. Zij bezochten daarom eerst zelf een tegelmuseum en al snel bleek dat ze dit toch niet zo geweldig vonden als ze eerst dachten. Enige tijd later hield een schaatsenverzamelaar een kleine tentoonstelling in Bolsward. Deze verzamelaar had oude schaatsen bij zich en nog meer materialen die met de winter te maken hadden.

De stichters van het Schaatsmuseum, waarvan één van hen ooit 4e in de schaatstop van Friesland was, verbaasden zich over het grote aantal schaatsen. Ook deden zij inspiratie op voor hun eigen museum die er toen nog niet was. Zij begonnen zelf toen ook met het verzamelen van schaatsen terwijl zij geen idee hadden dat dit hun nieuwe hobby werd. Langzaam aan begon dit het leven van de museum stichters te veranderen. De verzameling liep iets uit de hand waardoor er thuis steeds minder ruimte was.

Hier kwam een oplossing voor door een pand te kopen waar de verzameling op de grote zolder met een oppervlakte van 82m2 kwam te staan. De beneden verdieping was ingedeeld met schilderkunst uit Hindeloopen en werd ook gebruikt als verkoopruimte en opslag. Gauke en Gretha (de stichters) wisten dat het verzamelen van schaatsen alleen niet genoeg was. Daarom begonnen zij ook onder anderen sleeën, medailles, foto’s, boekjes en reclamemateriaal te verzamelen.

Het idee voor Het Schaatsmuseum werd geboren

De eerste officiële tentoonstelling werd in de winter van 1976/1977 een feit. In het gemeenschapshuis te Hindeloopen werden de winterse voorwerpen gepresenteerd. Deze tentoonstelling was een keerpunt in de levens van Gauke en Gretha. Zij hadden er namelijk nog niet eerder over nagedacht om hun verzameling in een privémuseum te plaatsen. De zolder waar zij hun spullen al in hadden staan werd netter ingedeeld. Zo werden er speciale borden gemaakt waar de schaatsen op werden vastgemaakt. Deze borden gaven het merk, type of herkomst aan.

Jaren later in 1983 werd Het Schaatsmuseum officieel geopend. Dit gebeurde onder het aanzien van familieleden, vrienden, schaatsenverzamelaars en uiteraard de landelijke en Friese pers. Allemaal stonden zij te wachten rondom het uithangbord dat zich aan de gevel bevindt. Zowel de Friese als de Nederlandse vlag hangen over het bord. Een bekende Elfstedentocht schaatser mocht het museum officieel openen. Beide vlaggen werden weggetrokken en een nieuw prachtig uithangbord dat de vorm van een schaats heeft, siert de gevel. Vanaf 28 april 1983 bestaat het eerste Friese schaatsmuseum.

Hoe verliep het verder?

Fries SchaatsmuseumHet museum werd een succes en er kwamen steeds meer nieuw gevonden aanwinsten bij. Hierdoor werd de zolder te klein als museum. Een verbouwing en herinrichting waren nodig. Ook was het mogelijk om de aangrenzende boerderij te kopen. Hierdoor kon het museum uitgebreid worden met 550m2. Nu kon het museum niet alleen als verzamelplaats gebruikt worden, maar ook konden er nu werkplaatsen gemaakt worden. Daarnaast werd er ook gedacht aan een tentoonstellingsruimte voor korte baan schaatsen. Vijf jaar na de eerste opening kreeg het museum in 1988 een heropening. Dit werd gedaan door een andere Elfstedentocht schaatser.

Drie jaar later had er weer een verbouwing plaatsgevonden. Het museum werd uitgebreid met een Elfstedenzaal en een koffie- en theeschenkerij. Hierdoor wordt vanaf 1991 Het Schaatsmuseum het grootste schaatsmuseum genoemd. Een jaar later werd de koffie- en theeschenkerij uitgebreid. Ook deze uitbreiding werd geopend. Ondertussen is het een horeca bedrijf geworden waar je lekker kunt uitrusten tijdens je bezoek aan het grootste en eerste Friese Schaatsmuseum.

Tarieven en openingstijden

De entreekosten voor dit museum bedraagt € 3,00 euro per persoon.
Het hele jaar is Het Schaatsmuseum dagelijks geopend van 10:00 tot 18:00 uur en op zondagen van 13:00 tot 17:00 uur. Op eerste kerstdag en nieuwjaarsdag is het museum gesloten.

Groepsprijzen

Mocht je met een groep van 15 personen het Schaatsmuseum willen bezoeken dan is de entreeprijs € 2,50 euro als je de quiz niet wilt doen. Met quiz is de prijs hetzelfde als gewoonlijk het geval is. Ben je met een groep van 15 personen? Dan kun je jouw museumbezoek combineren met een koffie en thee arrangement en/ of borrelhapjes. Ook is het mogelijk om vanaf een aantal van 15 personen hier pannenkoeken, maaltijden of een buffet te nuttigen. De prijzen hiervan verschillen.

Ook zijn er drie verschillende arrangementen: Een historisch arrangement van 3,5 uur waar je o.a. meer over de geschiedenis van Hindeloopen hoort bedraagt € 29,00 per persoon.

Een smakelijk arrangement waar je een workshop volgt om zelf chocolade te maken duurt zo’n 4 uur en bedraagt € 39,00 per persoon.

Het Hindelooper arrangement waar je vooral de cultuur van Hindeloopen proeft, duurt ongeveer 5,5 uur en bedraagt € 49,00 per persoon.

Wil je meer informatie? Neem dan contact op met info@schaatsmuseum.nl of bel naar: 0514521683

Vorig artikelFriese Boffert
Volgend artikelFryske Dúmkes