Balk

Balk is een dorp dat in de gemeente De Friese Meren is gevestigd. In het jaar 2012 telde dit dorp 3.801 inwoners. Dit dorp bevindt zich tussen de plaatsen Harich en Wijkel. Door deze plaats heen stroomt het riviertje de Luts. De naam van dit dorp stamt af van een balk dat lag over het kleine kanaal. En ondanks dat dit een dorp is, heeft het centrum toch een stedelijke sfeer.

Geschiedenis van Balk

Rond het jaar 1500 komt voor het eerst de plaats Wyckelderbalk voor. Later werd er op deze plaats een brug gebouwd. 85 jaar later werd dit dorp door Spaanse soldaten vanuit Groningen geplunderd. Eeuwen later in de 18e eeuw werd Balk door het handelen in boter welvarend. In de 19e eeuw kon het daardoor ook een zelfstandig dorp worden.

Monumenten en natuur

Dit dorp telt 33 rijksmonumenten waaronder vooral veel woonhuizen en 12 gemeentelijke monumenten. Het oude postkantoor uit het jaar 1878 en het raadhuis uit 1615 met aan de voorkant een grote klok en leeuwenbeelden zijn beide interessant om eens te komen bekijken. Als je van architectuur houdt, is het zeker aan te raden om naar Balk te gaan.

Stadhuis_BalkDoordat dit levendige maar toch ook rustige dorp vlak bij een natuurgebied genaamd Gaasterland ligt, is het ook een optie om eens een wandeling of fietstocht te maken door de bossen. Wat er in deze plaats ook jaarlijks georganiseerd wordt, is de Kunstring Gaasterland. In Noord-Nederland is dit één van de grootste kunstmarkten waar meer dan 100 kunstenaars graag aan beide kanten van de Luts, hun werk vertonen. Misschien vindt je het ook leuk om te weten dat Balk in het bezit is van het radiostation genaamd Radio Spannenburg.

Verblijven in Balk

Ben je op vakantie en wil je langer kunnen genieten van deze prachtige plaats? Verblijven is dan zeker een aanrader in één van de verschillende hotels en Bed & Breakfasts die dit dorp te bieden heeft. Maar wat natuurlijk ook een ontzettend gezellige optie is, is de camping. Zeker als je een natuurliefhebber bent.

Vorig artikelHeeg
Volgend artikelSint Nicolaasga