Landbouw-Juttersmuseum Swartwoude

Op de Waddeneilanden Vlieland en Schiermonnikoog zijn verschillende musea te vinden. Uiteraard beschikt Ameland ook over interessante musea zoals het Landbouw-Juttersmuseum Swartwoude. Dit museum is te vinden in de plaats Hollum. Tijdens jouw museumbezoek zul je de verhalen ontdekken van de vissersvrouw, de jutter en de stroper. Door middel van levensechte poppen wordt het boeren leven van vroeger uitgebeeld. Het museum is rolstoel toegankelijk gemaakt. Dit geldt alleen niet voor de koffiehoek die een verdieping hoger is. Daarom kun je ook beneden koffie kopen. Lees hieronder meer over wat je kunt ontdekken in dit historische museum.

Wat kun je beleven bij Landbouw-Juttersmuseum Swartwoude?

LandbouwTerwijl jij door dit museum rondloopt en de poppen aanschouwt, kun je erachter komen hoe men vroeger geleefd heeft. Omdat zowel de vissersvrouw, de stroper en de jutter allemaal hun eigen verhaal te vertellen hebben, kun je van hen allemaal iets leren. Door de variërende verhalen is dit een rijke toevoeging aan jouw kennis over geschiedenis. Precies om die reden is het Landbouw-Juttersmuseum Swartwoude ook geschikt als een leuk uitje voor de geschiedenisles. De vissersvrouw is aan het bakken, de stroper zoekt naar zijn buit terwijl hij in het hooi ligt en de jutter is te vinden in zijn hut.

Als je door het museum loopt zul je ontdekken dat er meerdere QR-codes te vinden zijn. Door deze codes te scannen krijg je extra informatie over hoe men vroeger op het eiland Ameland leefde. Wat waren toen de tradities en gebruiken hier? Dit soort vragen worden allemaal beantwoord tijdens jouw tour door het Landbouw-Juttersmuseum Swartwoude. Ook kun je hier een echte storm ervaring meemaken. Wat dit museum nog meer authentiek maakt is het verhaal over kleine drenkelingen die zijn aangespoeld en daarna besloten hebben om op het eiland te verblijven.

Het museum bezoeken met een groep

Lijkt het jou geweldig om met een groep het Landbouw-Juttersmuseum te bezoeken? Dan is het mogelijk om een rondleiding te krijgen wanneer je dit verzoekt. De gids geeft uiteraard informatie over het museum zelf, maar ook vertelt hij of zij over wat er op Ameland nog meer heeft plaatsgevonden. Bijzondere vondsten komen ook aan bod. Wat jouw museumbezoek nog leuker kan maken is het combineren van een rondleiding met een echte jutters activiteit. Op deze manier maak je zelf een beetje mee wat jutters vroeger deden. Wil je dit graag ontdekken? Neem dan contact op met het museum.

Het boerenleven op Ameland

GeitjesHeb je genoten van de expositie maar wil je nog niet naar huis? Dan is het tijd om het boerderij gedeelte te ontdekken. Wanneer je als bezoeker hier doorheen loopt ontdek je echt hoe het leven voor een Amelander boer er aan toe ging vlak voor de eeuwwisseling plaatsvond. Dieren zoals geiten en schapen staan op stal maar zijn wel te zien wanneer zij bij de boerderij in de buurt lopen. Dit gedeelte van het Landbouw-Juttersmuseum is zeker leuk voor kinderen.

Openingstijden en Tarieven van het Landbouw-Juttersmuseum Swartwoude

In 2018 gelden de volgende openingstijden voor het Landbouw-Juttersmuseum Swartwoude:

Van maandag 26 maart t/m woensdag 31 oktober zijn zij geopend van 11:00 tot 17:00 uur. Tijdens de kunstmaand die de gehele maand november plaatsvindt is het museum gewoon open op de dagen dinsdag t/m zaterdag. De tijden hiervoor zijn 10:30 – 17:00 uur.
Op zondag’s is het museum open van 12:00 – 17:00 uur.

In de decembermaand is het museum geopend op woensdagen en donderdagen van 13:00 tot 17:00 uur. Behalve met sinterklaas (5 maar ook 6 december) en eerste kerstdag. Tijdens de kerstvakantie is dit iedere doordeweekse dag van 13:00 – 17:00 uur. Op zaterdag is dat van 13:30 – 17:00 uur. Uiteraard is het museum gesloten op nieuwjaarsdag.

Entreeprijzen voor kinderen van 5 t/m 12 jaar zijn € 3,50 euro per persoon.
Als volwassenen betaal je een bedrag van € 4,75 euro per persoon.
Wanneer je met een groep van minstens 15 personen het museum komt bezoeken, geldt er voor kinderen t/m 12 jaar een prijs van € 3,00 euro per kind.
Een volwassen groepskaartje bedraagt € 4,00 euro per persoon.

Vorig artikelBoomsma Beerenburger Museum
Volgend artikelHet Friese Museumdorp