Hollum

Wanneer je naar het Friese Waddeneiland Ameland gaat zul je er al snel achter komen dat dit eiland vier dorpen heeft. Het grootste dorp op Ameland ligt het meest westelijk en heet Hollum. Dit dorp telt bijna 1170 inwoners.

Strand en Vuurtoren

AmelandIn Hollum zul je je niet snel vervelen. Of je hier nu een paar dagen verblijft of dat je er gewoon een dagje bent, je kunt hier heerlijk naar het strand wandelen en van de zee genieten. Vanuit het dorp zelf is het ongeveer 2 kilometer lopen om hier te komen. Je bent er dus zo! Lees hier meer over het strand op Hollum. Terwijl je in Hollum bent zul je al snel merken dat aan deze kant van het eiland ook de vuurtoren staat. Dit is een geweldige mogelijkheid om de toren van dichtbij te komen bekijken. Je komt er immers toch langs op jouw route richting het strand. Op de deur van de vuurtoren staat een briefje met de openingstijden en hoeveel het bedraagt om deze te beklimmen.

Eetgelegenheid

Na afloop van het beklimmen van de vuurtoren heb je vast honger gekregen. Na al die inspanning verdien je het om samen met je partner, familieleden of vriendengroep iets lekkers te gaan eten. Waarschijnlijk vind je het een geruststelling dat je hiervoor niet nog kilometers hoeft te lopen. Er staat namelijk tegenover de vuurtoren of vanaf bovenaf gezien onder de vuurtoren een pannenkoekenhuis. De naam van dit restaurant raad je waarschijnlijk al: “Onder de vuurtoren.” Vind je Pannenkoeken helemaal niet zo lekker, maar wil je wel graag iets eten? Dit restaurant heeft genoeg keus in hoofdgerechten en serveert ook lekker belegde broodjes, tosti’s en verschillende soorten snacks.

Fietsen in Hollum

Vind je Hollum mooi maar wil je graag wat meer dorpen van Ameland zien? Wil je graag iets actiefs ondernemen waardoor je meerdere dorpen van dit waddeneiland kunt verkennen? Vanaf dit dorp loop je 10 kilometer naar Nes toe. Hier doe je ongeveer twee uur over. Maar zoals je waarschijnlijk vanaf de veerboot al gezien hebt, rijden er ook gewoon genoeg bussen. Met een dagkaartje reis je langs alle plaatsjes en kun je een tussenstop maken om bijvoorbeeld even voor Souvenirs te kijken. Dit zijn niet de enige opties.

Wat opvallend is als je arriveert op Ameland, is dat je al gauw genoeg voorbijgangers ziet op de fiets. Het kan zijn dat zij die meegenomen hebben vanaf het vaste land, maar ook zijn er hier verschillende fietsverhuurders te vinden. Bij Rijwielverhuur Nobel huur je de hele dag een fiets voor slechts € 8,50 per persoon. Op deze manier het eiland verkennen is met prachtig weer zeker een aanrader. Vergeet niet om je goed in te smeren. Als je een aantal uren op de fiets zit kan het namelijk snel gaan wat betreft verbranden. Je kunt van strand naar strand fietsen zolang je maar niet op het zand fietst. Een fietstocht van het ene dorp naar het andere dorp is natuurlijk ook een optie. Bovenal is het belangrijk om te genieten van de prachtige natuur waar je langskomt tijdens je fietstocht.

Vorig artikelCultuurhistorisch museum Sorgdrager
Volgend artikelFryske Mojito