Het Friese Museumdorp

Wanneer je in het Friese terpdorp genaamd Allingawier bent, zul je ontdekken dat hier het Friese museumdorp staat. Het landschap in deze omgeving is zo prachtig dat het dorp ooit in de top 10 van mooiste plaatsen in Nederland genoemd werd. Zoveel karakter heeft dit dorp namelijk. Allingawier ligt dichtbij het dorp Makkum in de buurt dat zich net onder de afsluitdijk bevindt. Voor een geslaagd dagje uit ga je naar Het Friese Museumdorp. Cultuur en vermaak gaan hier hand in hand.

Wat maakt Het Friese Museumdorp zo leuk om te bezoeken?

Het erfgoed van Het Friese Museumdorp is heel leuk om te ontdekken omdat je er zo achter komt hoe men in de tijd van 1700 leefden. Het terpdorp bevindt zich in het veenweidegebied dat in de Friese zuidwesthoek ligt. Daar ligt ook de wereldberoemde bakermat van het Friese stamboekvee. De museumboerderij met de Friese naam “De izeren Ko”, dat in het Nederlands ijzeren koe betekent, ligt sinds 1700 in het midden van het dorp. In de veeteeltboerderij werden 14 koeien gemolken. Ook beschikte deze plaats over een beetje kleinvee en paarden waren onmisbaar.

De melk die de koeien produceerde werd direct verwerkt tot zuivel. In de speciale melkkelder werd ervoor gezorgd dat de melk romig gemaakt werd. Voor het maken van karnemelk en boter werden de rolmolen en de karnmolen aangedreven. Vervolgens werden de producten al in de 18e eeuw naar de markt in Bolsward per schuit verscheept. Wil je meer ontdekken over hoe het dagelijks leven op de boerderij er aan toe ging? Breng dan Het Friese museumdorp een bezoek om de enthousiaste verhalen te horen van de meid, knecht, boerin en de boer. Zij kunnen jou haarfijn uitleggen hoe het boeren vak in zijn werk gaat. Sinds het einde van de negentiende eeuw is er niets aan dit gebouw veranderd. Later werd het een onderdeel van de rijksmonumenten.

Lekker eten proeven

Naast dat er een hoop te bezichtigen is in Het Friese Museumdorp, is er ook van alles te proeven. Denk bijvoorbeeld aan de heerlijke lekkernijen van de ambachtelijke bakker. De zoete geuren komen van meters aftand al op je af waardoor je eigenlijk wel even een kijkje in de bakkerij zelf moet nemen. Heb je meer zin om te lunchen of om ergens lekker koffie te drinken? Dan is Restaurant “It Ferhaal” de juiste plek om tot rust te komen terwijl je geniet van heerlijk eten. Het restaurant is heel huiselijk waardoor het een gezellige sfeer neerzet. Terwijl je met je gezin aan het wachten bent op je bestelling, kunnen de kinderen zich vermaken in de speeltuin. Het restaurant is gemaakt van een plattelandsschuur waar glazen puien in zitten. Door dit ontwerp kun je rondom naar buiten kijken.

Het Friese Museumdorp heeft nog meer te bieden

Het Friese DorpsmuseumWanneer de zon schijnt kun je met een roeibootje de schitterende omgeving verkennen. Maar misschien vind je het ook wel heel leuk om de echte smid te bezoeken. Of om de dorpsschilder aan het werk te zien. Naast de boerderij is er nog iets dat je echt gezien moet hebben wanneer je in Het Friese Museumdorp bent. Namelijk het arbeiders huisje oftewel Age’s Hûske. Dit huisje is heel bijzonder vanwege de kleine ruimte. Het is echt verbazingwekkend hoe in één kamertje ooit een heel gezin heeft gewoond. Toch heeft het arbeidershuisje wel een gezellige uitstraling. In het kamertje staan stoelen, een krakende bedstee en een oude keukentafel. Ook staat er een gietijzeren kolenkachel in die tegelijkertijd functioneerde als fornuis.

Openingstijden & Tarieven van Het Friese Museumdorp

Het Friese museumdorp is in de zomermaanden juli en augustus geopend op de dagen maandag t/m zondag van 10:00 – 17:00 uur.
Het museum is ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Mocht het nodig zijn dan kun je daar een rolstoel lenen. In de boerderij is een invalidentoilet aanwezig. Handig om van tevoren te weten is dat de straten van oude Friese geeltjes zijn. Dit houdt in dat de weg heel hobbelig is. Wil je als groep het Friese museumdorp bezoeken buiten de openingstijden? Neem dan contact op met het museum zelf. Honden mogen alleen het museumdorp binnen mits deze aangelijnd zijn. Ook wordt het aangeraden om zelf hondenzakjes mee te nemen.

Kinderen tot 12 jaar hebben een gratis entree. Als volwassene betaal je een bedrag van
€ 4,50 euro per persoon. Het bijbehorende restaurant genaamd “It Ferhaal” is ook de gehele week open van 10:00 – 17:00 uur.

Vorig artikelLandbouw-Juttersmuseum Swartwoude
Volgend artikelMuseum It Fiskershuske