Museum It Fiskershuske

Helemaal in het noorden van Friesland vind je het plaatsje genaamd Moddergat. Door die naam zul je waarschijnlijk denken: wat valt hier nou te beleven? Maar wist je al dat hier het museum It Fiskershúske staat? In het museum is ontzettend veel geschiedenis te vinden over deze plaats. Wist jij bijvoorbeeld al dat één van de meest belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis hier heeft plaatsgevonden? In het jaar 1883 kwamen er 83 jongens en mannen in de ijskoude golven om.

Geschiedenis van de ramp in Moddergat

Terwijl de gehele bemanning verging tijdens het omslaan van de schepen, was er één blazer genaamd Nooitgedacht die heel bleef. Het schip sloeg namelijk om maar doordat er lucht zat in het vooronder, bleef deze drijven. Op het moment dat dit gebeurde waren er twee vissers in het water. Zowel een man van 31 en zijn oom van 61 probeerde beide voor uren achter elkaar hun hoofd boven water te houden. Zij waren namelijk al tot hun borst in het koude water. De storm was zo heftig dat de oudere man het niet meer volhield en uiteindelijk verdronk.

monument ter nagedachtenis van de stormramp24 uur later was het schip ondersteboven aangespoeld bij het eiland Schiermonnikoog. Bewoners van het eiland hoorde toen geklop vanuit het ruim en de romp werd opengehakt. Ondertussen was de 31jarige man helemaal verzwakt van zijn strijd tegen het water. Hij werd uit het schip gehaald en zijn herstel werd in werking gezet. Op het moment dat hij zich weer fit genoeg voelde, ging hij weer vissen. Hierbij was hij getuige van een tragische gebeurtenis: het lijk van zijn broer vond hij tijdens de visvangst. Hoewel de klap in Moddergat het grootst was, vergingen er in de nacht van 5 op 6 maart 1883 aan de Hollandse en Groningse kusten ook veel vissersschepen. Het bleef niet bij de 83 mensen uit Friesland want in totaal waren het 121 vissers die verdronken.

Museum It Fiskershúske

Het monument ter nagedachtenis van de stormramp staat tegenover museum It Fiskershúske. Dit museum verzamelt voornamelijk voorwerpen en documenten die te maken hebben met de kustvisserij van vroeger. Deze verzameling wordt tentoongesteld aan bezoekers van museum It Fiskershúske. Dit museum bestaat niet uit één maar uit maar liefst vier verschillende huisjes. In elk huisje zul je iets anders ontdekken. Er is veel informatie te vinden over hoe het leven van de dorpsbewoners er vroeger aan toe ging en uiteraard gaat een groot gedeelte ook over de de ramp van Moddergat.

Museum It FiskershúskeHet oudste huisje van de vier museumhuisjes stamt uit het jaar 1749. Dit huisje is zo ingericht dat het een goed beeld geeft van hoe een vissershuis er langs de waddenkust er rond 1850 uit heeft gezien. Het tweede huisje heet “Klaske Húske” en heeft een stijl uit de vroegere twintigste eeuw. Het derde huisje draagt de naam “De Aek” waarin de permanente expositie van Vissers van Wad en Gat is geplaatst. Bij deze tentoonstelling is aandacht besteedt aan vissersgereedschap, scheepsmodellen, herinneringen an de scheepsramp uit 1883 en het reddingswezen. Het laatste huisje heeft de naam “de Logger” en wordt gebruikt voor verschillende tentoonstellingen. Museum ’t Fiskershúske is ook in het bezit van een enorme verzameling van ansichtkaarten en foto’s.

Wil je na jouw wandeling door de geschiedenis in It Fiskershúske graag een lekker kopje koffie drinken? Dan wil het personeel van het museumcafé deze graag aan jou serveren.
Of vind je het leuk om een aandenken mee te nemen ter herinnering aan jouw museumbezoek? Kom dan eens kijken in de museumwinkel. Misschien zit er wel een geschikte souvenir voor jou tussen.

Openingstijden en Tarieven van Museum It Fiskershúske

Museum It Fiskershúske is iedere maandag t/m zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur open van 17 februari t/m 31 oktober.
Wanneer je het museum graag eens (als groep) wilt bezoeken buiten de openingstijden dan is dit mogelijk op afspraak. Neem hiervoor contact op met het museum zelf.

Kinderen tot 6 jaar mogen gratis naar binnen.
Kinderen en tieners van 6 t/m 16 jaar betalen € 2,00 euro entree.
Als volwassenen betaal je € 5,00 euro voor entreekosten.
Een gezinskaart kost € 11,50 euro. Deze kaart is geschikt voor gezinnen van kinderen en tieners t/m 16 jaar en is bedoeld voor maximaal 4 kinderen of tieners.
De museumkaart is geldig tenzij je met een groep komt.
Groepen groter dan 15 personen betalen € 4,25 euro per persoon.

Vergeet bovenal niet om er een super geslaagde dag van te maken! Museum It Fiskershúske is een echte aanrader om te bezoeken, zeker als je van geschiedenis houdt.

Vorig artikelHet Friese Museumdorp
Volgend artikelBowlen in De Stolp Sneek