Makkum

Makkum is een dorp gelegen aan het IJselmeer. Het staat zowel in Nederland als bij onze buurlanden bekend als watersportplaats. Daarnaast is deze plaats in de gemeente Sudwest-Fryslan bekend om zijn historische centrum. Met iets meer dan 3200 bewoners is dit geen grote woonplaats. Toch is Makkum erg geliefd onder de watersporters en vakantiegangers.

Geschiedenis Makkum

Al sinds het begin van de geschiedenis van Makkum was deze plaats belangrijk voor de handel. Steen en tegelbakkerijen maar ook verschillende molens en scheepswerven waren hier in de 17 eeuw al werkzaam. Vooral de schelpkalkbranderijen zorgde voor goede inkomsten waardoor de welvaart snel steeg. Dit zie je ook nu nog terug in de gebouwen in deze plaats, maar ook in Amsterdam werd deze metselkalk volop gebruikt. Het vervoer van het metselwaar gebeurde uiteraard per schip. Ook in het wapen van Makkum is dit hele verhaal terug te zien. Deze bestaat namelijk uit een zeemeermin van goud met in de linkerhand een kalkoven. In de rechterhand zie je een zeilend schip die naar rechts vaart.

MakkumVanaf de 20e eeuw groeide recreatie en toerisme uit tot de belangrijkste bron van inkomsten. Campings werden gebouwd en recreatiegebieden werden opgemaakt zodat recreëren op verschillende manieren mogelijk is. De plek staat nu dan ook vooral bekend om zijn natuur. Voor de kenners onder ons de specifieke vogels en variatie in planten. Voor de andere mensen juist het uitzicht en de prachtige stranden.

Hoewel Makkum een dorp is heeft het wel  een stedelijke structuur. Dit zie je vooral terug in de sluis waar zich monumentale koopmanshuizen bevinden. Er bevinden zich dan ook delen in deze plaats die behoren tot het beschermd dorpsgezicht. Dit houdt in dat deze gebouwen worden gezien als algemeen belang en hierdoor veilig gesteld moeten worden.

Watersport in Makkum

Toerisme en watersport zijn 2 van de grootste inkomstenbronnen van Makkum. Dit is ook de reden dat het gebied in de zomer erg druk kan zijn. Toch is een bezoek zeker de moeite waard, zeker om even een duik in het water te nemen. Dit kan je bijvoorbeeld doen op het strand in Makkum. Hou je van actieve sporten dan zijn alle watersporten in dit gebied binnen handbereik. Denk bijvoorbeeld aan kitesurfen, surfen of gewoon zeilen. Er zijn veel mogelijkheden voor zowel beginner als ver gevorderden. De meeste sporten leer je niet in 1 dag en worden over een aantal dagen uitgespreid. Wil je maar 1 dag naar deze plek toe? Dan zijn er ook genoeg 1-daagse cursussen beschikbaar. Niet alleen op het strand van Makkum kun je terecht, ook in de omgeving zijn nog genoeg opties om jou beste dag of vakantie te plannen.