Goingarijp

In de buurt van Terherne vind je het dorp Goingarijp. Dit dorp grenst mooi aan de Goïngarijpsterpoelen waarvan het water overloopt in het Sneekermeer. Daarom is dit dorp de perfecte plek om bijvoorbeeld te gaan zeilen of om een boot te huren. Het is dus een mooi stukje watersport gebied. Goingarijp behoort tot de gemeente De Friese Meren. Door al het water in de buurt is dit een hele toepasselijke naam. Toch is dit niet altijd het geval geweest. van 1984 tot begin 2014 was dit dorp namelijk nog een onderdeel van gemeente Skarsterlân.

Nog een dorp dat in de buurt ligt is Joure dat voornamelijk bekend staat om de Douwe Egberts koffie en waar je gezellig met de kinderen naar het speelbos kunt. Een Friese stad in de buurt is Sneek, dat veel mensen kennen door de jaarlijkse Sneekweek in de zomer. Met het aantal inwoners van zo’n 260 mensen is Goingarijp niet een heel groot, maar wel een mooi dorp.

Naamgeschiedenis van Goingarijp

Zoals bij veel dorpen het geval is, ontstond de naam van een plaats vaak na een gebeurtenis. Ook Goingarijp kende vroeger meerdere namen. Dit begon al in de 13e eeuw toen men dit dorp kende als Godinriip. Later noemde men deze plaats Goyngrip en aan het einde van de 14e eeuw in 1389, werd het Gohimriip. 88 jaar daarna dacht men daar toch weer anders over en werd de naam opnieuw veranderd. Deze keer werd het Goyngriip wat overigens leek op een eerdere variant. Weer 28 jaar later werd er in het jaar 1505 gekozen voor de naam Goynghryp.

Maar waar komt de naam vandaan? Als het ware kun je de plaatsnaam verdelen in drie lettergrepen: Goin, ga en rijp. Het eerste woord Goin komt van de naam Goai. Het tweede woord ga, komt van het woord gea dat dorp betekent. Wat zou het derde woord rijp of in het Fries ryp, betekenen? Dit woord staat voor strook en heeft te maken met de ontginningsstroken uit het dorp Goënga, die aan het eind van Goingarijp liggen. Op deze manier komt Goingarijp aan haar naam.

Op vakantie in Goingarijp

GoingarijpDoor de waterrijke omgeving is Goingarijp een ontzettend mooie plek voor het vieren van vakantie. Er komen dan ook ieder jaar veel toeristen naar dit dorp toe om van de watersport te genieten. Ben je ondernemend en ga je graag zelf erop uit? Dan is het misschien echt iets voor jou om voor een paar dagen een boot te huren. Heerlijk op het water genieten, alleen of met je partner. Het uitzicht over het water laat jullie lekker tot rust komen. Heb je zin om samen uit eten te gaan? Probeer dan het watersportrestaurant eens dat zich bevindt aan de Sluis. Verblijf je in het bungalowpark van Goingarijp? Dan heb je de mogelijkheid om je boot daar in de jachthaven aan te leggen. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om met je familie in Goingarijp te gaan zeilen.

Vorig artikelKimswerd
Volgend artikelTerkaple