Terherne

Terherne, oftewel Terhorne, is een klein dorp in Friesland met iets meer dan 800 inwoners. Het ligt in de gemeente Friese meren en is vooral bekend door het toerisme, watersport en natuurlijk het Kameleondorp. Vooral in de zomer is het toerisme erg groot en komt het aantal bewoners al snel op 6500. Terherne ligt namelijk gekoppeld aan het Sneekermeer waardoor dit een goede opstapplaats is voor alle watersport activiteiten.

Geschiedenis Terherne

TerherneOver de geschiedenis van Terherne is niet heel veel bekend. Wel is duidelijk dat dit dorp al sinds 1200 genoemd wordt. Het lag op de verste hoek van de landaanwinning in dezelfde eeuw. Ter Horne, wat ook op de hoek betekent is de officiële naam van dit dorp. Terherne is de Friese naam die dit dorp draagt sinds het jaar 1989. Op de kaart uit 1545 van Jacob van Deventer is dit dorp voor het eerst echt benoemd. De belangrijkste inkomsten in deze tijd was vooral visserij. Dit ging natuurlijk gepaard met scheepsbouw en scheepvaart. Tijdens de Friese handelsvaart op de Oostzee was het in Terhorne dan ook altijd erg druk: er lagen dan ook regelmatig meer dan 50 kof- en smakschepen.

In een later stadium werd de scheepvaart iets minder en trok de landbouw op. Voornamelijk veehouderij was een goede bron van inkomsten. In deze tijd zorgde vervening en afslag er voor dat deze plaats niet meer vast zat aan de wal en het een eiland werd. Na 1857 zorgde een grindweg van Meskenwier naar Akkrum er voor dat het eiland weer gevestigd was aan het platteland. In 1908 kwam er nog een extra verbinding bij over het Heerenzijl naar Joure toe.

Bezienswaardigheden Terherne

Het is overduidelijk dat als je van water houdt je zeker in Terherne moet zijn. Maar wat heeft deze plaats nog meer te bieden naast de vele hotels, jachthavens, campings en recreatieparken? De Bewoners van Terhorne, ook wel Poasken genoemd zien niet alleen het water als hun trots maar ook het Kameleondorp is zeker een aanrader. Ook wel bekend van de kinderboekenserie De Kameleon is er in dit dorp het avontuur van De Kameleon gecreëerd. Dit is ook de plek waar een groot deel van de serie geschreven is. Naast IJlst zijn dit dan ook de meest bekende plekken op het gebied van De Kameleon. In Terhorne of Terherne is zoals je kunt lezen veel te beleven. Maar om echt het dorp te proeven is langskomen toch de beste optie. Ben jij klaar om dit avontuurlijke dorp te bezoeken?

Terherne Kameleon

Vorig artikelAkkrum
Volgend artikelWoudsend