Terkaple

Zo’n 2 kilometer van Goingarijp vandaan ligt het dorp Terkaple. 20 kilometer verderop in het zuidoosten ligt Sneek en Joure ligt iets zuidelijker van Terkaple. Het inwoneraantal van dit dorp is ongeveer 230. Maar waar komt de naam Terkaple eigenlijk vandaan? Dan moeten we terug naar de 13e eeuw, waar het dorp bekend stond onder de naam Cappelghe. De kerk van het dorp Oldeboorn dat in de buurt ligt, was in het bezit van een kapel. Daarom is Terkaple vernoemd naar die kapel. In 1315 droeg het de naam Capella, 162 jaar later werd het Ter Capla genoemd en in 1573 droeg het twee namen. De naam Caple en Capelle. 145 jaar later kreeg het dorp de naam Ter Kappel. Deze naam lijkt nog het meest op de huidige naam van Terkaple.

Terkaple

TerkapleWat kun je allemaal beleven in Terkaple? In Terkaple staat een kerkgebouw uit 1845. Dit is interessant als je er van houdt om oude gebouwen te bekijken. Maar misschien houdt jij juist meer van oude boerderijen en vind je het dus ontzettend leuk om langs de oude boerderijen van het dorp te wandelen. Je kunt in Terkaple ook de ophaalbrug Bekijken. Woon je in Terkaple en ben je op zoek naar een goede basisschool? Misschien is de school in dit dorp er dan wel één die bij jou en jouw kind(eren) past.

Misschien ken jij dit dorp wel van de jaarlijkse 30 kilometer wandeltocht genaamd Kuiertocht. De route van deze tocht loopt door een prachtig gebied met water omringd. Dit staat bekend als de “Lege Wâlden” en bevindt zich tussen de dorpen Joure en Terherne. Terwijl je als wandelaar geniet van de natuur om je heen loop je de route langs de Goïngarijpster Poelen. Tijdens deze route kom je ook langs het Sneekermeer.

Een leuk onderdeel van de Kuiertocht is dat je er als wandelaar niet alleen voor staat. Het is namelijk veel leuker om deze route met een groepje te volgen in plaats van alleen. Tijdens de wandeling wordt ervoor gezorgd dat jij en de andere wandelaars worden aangemoedigd. Dit gebeurt van begin tot het eind op een muzikale manier. De muziek zorgt voor extra sfeer tijdens het wandelen en waarschijnlijk houdt je de 30 kilometer op deze manier ook langer vol dan wanneer de muziek niet aanwezig zou zijn.

Toerisme in Terkaple

Wist je al dat Terkaple een heel toeristisch dorp is? Net als in Goingarijp het geval is, heeft ook dit dorp een eigen bungalowpark. Mocht het andere bungalowpark dus vol zijn of je zit toch liever net iets verder van het water af? Dan is het ook een optie om jouw vakantie in deze hoek van Friesland te vieren. Wil jij er op uit om lekker te gaan varen? Kom dan eens langs bij één van de havens waar je een boot kunt huren. Daarnaast kun je in dit dorp ook heerlijk uit eten gaan in het café-restaurant.

Vorig artikelGoingarijp
Volgend artikelTzum