Gerkesklooster

Aan de grens van Friesland en Groningen kun je het Gerkesklooster vinden. Met de auto ligt dit ongeveer 6 kilometer van Buitenpost vandaan. Iets zuidelijker ligt het dorp Surhuisterveen. Wanneer je het Gerkesklooster gaat bezoeken is het zeker leuk om ook deze twee gezellige dorpen eens te bekijken. Vanaf het jaar 1240 werkte monniken aan de bouw van het klooster. Negen jaar later werd het klooster opgenomen in de kloosterorde. Het klooster draagt twee namen. Naast de naam Gerkesklooster heeft het namelijk ook de naam Jeruzalem. Toch is de naam Gerkesklooster bekender. Tegenwoordig is het overgebleven kerkgebouw het rijksmonument wat je nog wel kunt bewonderen. Het oorspronkelijke Gerkesklooster bestaat namelijk niet meer, toch heeft de plek waar het pand gestaan heeft een rijke geschiedenis.

Gerkesklooster

331 jaar later in 1571 werd de kerkklok uit de toren gestolen en vervolgens ook verkocht. Dit gebeuren vond plaats tijdens de Tachtigjarige Oorlog. De kerkklok kun je tegenwoordig vinden op het Deense eiland Seeland in de plaats Gadstrup. Daar is de klok in een kerk gehangen. Negen jaar daarna ging het volk van Friesland over op het protestantse geloof. Daarom was er besloten om het Gerkesklooster in 1580 af te breken. Het klooster was ook in het bezit van een brouwerij, die overigens wel is blijven staan. 49 jaar later in 1629 werden er in dit gebouw kerkdiensten gehouden. Voor 157 jaar was dit het geval en in 1969 kreeg de kerk een nieuwe kap. Ook werden toen de kerkmuren verlaagd. 1786 was het jaar dat hier verandering in kwam. Men koos er toen voor om de kerk te vergroten en juist weer ging hoger te maken.

GerkeskloosterIn 1858 kreeg het gebouw er ook weer een gegoten kerkklok bij. Het gereformeerde kerkgebouw dat in 1926 hier geplaatst is, is tegenwoordig een rijksmonument. 188 jaar na de renovatie van het oorspronkelijke gebouw werd de kerk helemaal opnieuw verbouwd. Van het klooster is dus niets meer terug te vinden. Wel stond er tussen de jaren 1913 en 1991 voor 78 jaar een steenfabriek in het Gerkesklooster. Omdat de kerk op precies dezelfde plaats gebouwd is, heeft de hervormde kerk tegenwoordig ook de naam Gerkesklooster. In de gevels van de kerk kun je korfbogige ramen en nissen zien die zijn dichtgemetseld. Aan de binnenkant zie je de kerkbanken en een orgel uit 1975. De banken komen uit de kerk van Britswerd dat gelegen is in Súdwest Fryslan.

Vorig artikelTheeschenkerij De Brinkhoeve
Volgend artikelKimswerd