Buitenpost

Buitenpost in het Fries bekend als Bûtenpost is een dorp en daarmee ook de hoofdplaats van gemeente Achtkarspelen. Toch is niet Buitenpost maar Surhuisterveen het grootste dorp van deze gemeente. Begin 2017 telde dit dorp bijna 5800 inwoners. Deze plaats bevindt zich tussen Leeuwarden en Groningen.

Geschiedenis van Buitenpost

Vanuit een aangrenzend buurtschap genaamd Lutkepost is het dorp Buitenpost ontstaan. De oorsprong van deze dorpsnaam komt vanuit de tijd dat de voetbrug of de buitenste wacht een post genoemd werd. Er kwamen steeds meer Friese families wonen. Dit is terug te vinden op de rouwborden die in de oude kerk van Buitenpost gevestigd zijn. In de 19e eeuw werd de ligging van deze plaats voordelig. Dit kwam doordat dit dorp tussen twee hoofdsteden in ligt en het een stopplaats voor de postwagens werd. Helaas veranderde dit in 1886 toen de spoorlijn van Groningen naar Leeuwarden geopend werd. Vanaf toen verloor Buitenpost steeds meer de functie als stopplaats voor postwagens.

Bezienswaardigheden in Buitenpost

BuitenpostWat leuk is om te bezichtigen in dit dorp is de Botanische tuin genaamd De Kruidhof. Ook bevindt het IJstijdenmuseum zich in deze plaats. Hier zijn allemaal archeologische vondsten vanuit de IJstijd te vinden. Daarnaast zijn er verschillende kunstwerken over het dorp verspreidt. Zo is er bijvoorbeeld in juni 2009 een vier meter hoog kunstwerk geplaatst dat gemaakt is door een kunstenaar uit Ferwert. Dit kunstwerk heeft de vorm van een paardenstaart omdat Buitenpost vanuit de geschiedenis altijd iets met paarden gehad heeft. In juli en augustus is er elk jaar een feestweek met verschillende activiteiten. Één activiteit daarvan is een concours hippique. Oftewel er wordt elk jaar een paardenwedstrijd gehouden, maar ook een jaarmarkt en een kermis zijn hier niet te missen.

Scholen en sportgelegenheden

Dit dorp is in het bezit van drie basisscholen waarvan de Lichtbron een Protestants-Christelijk, de Fontein een Gereformeerd/Vrijgemaakt en de Mienskip een openbare school is. Daarnaast zijn er twee scholen als het gaat om voortgezet onderwijs. Dit zijn het Lauwers College voor alle leer richten van VMBO tot Gymnasium en het Nordwin College voor VMBO en zelfs MBO.

Mocht je willen sporten in dit dorp dan zijn er verschillende Sportverenigingen waar je je bij aan kunt sluiten zoals een Paarden- en ponyclub ‘de postruiters’, Ljeppersclub (polsstokspringen), Kaatsclub, IJsclub, Tennisvereniging, en een Badmintonclub. Ook is er een Hengel sportvereniging, Zwem- en waterpolovereniging en een Schaakvereniging. Mocht je van toeren op de fiets houden dan is misschien de Fietstourclub iets voor jou.

Openbaar vervoer

Ondanks dat de stopplaats voor postwagens haar functie verloor, heeft Buitenpost toch een eigen spoorwegstation gekregen die aan de spoorlijn Groningen-Leeuwarden is verbonden. Drie keer in het uur rijdt er in beide richtingen een trein: één sneltrein en twee stoptreinen. Naast deze spoorlijn werkt ook de aangelegde weg genaamd de Bûtenom mee aan de ontwikkeling van Buitenpost. Deze weg is in 2013 aangelegd en dagelijks rijden er streekbussen met Lijn 12, 62, 63 en buurtbussen en opstappers van Arriva.

Rijksmonumenten in Buitenpost

Dit dorp telt zo’n 12 rijksmonumenten waaronder verschillende woonhuizen, maar ook een militair verblijfsgebouw uit 1927, een boerderij die waarschijnlijk uit de late 18e eeuw stamt en een industrie- en poldermolen genaamd De Mûnts uit het jaar 1870. Dit laatste rijksmonument staat nu wel in dit Friese dorp maar komt oorspronkelijk uit het Groningse Oosterhoogebrug.

Met bovenstaande informatie zijn er genoeg redenen om Buitenpost eens een bezoek te komen brengen.

Vorig artikelBlauwhuis
Volgend artikelOudega