De Slotplaats Bakkeveen

De Slotplaats in het dorp Bakkeveen daar ga je naartoe wanneer je lekker actief wilt sporten in de buitenlucht. Deze plaats ligt zo’n 18 minuten rijden van Beetsterzwaag vandaan. Je kunt al sportief beginnen door met de fiets naar Bakkeveen te gaan. Dit kan handig zijn wanneer je in een ander dorp woont. Vanaf Beetsterzwaag naar Bakkeveen ben je op de fiets ongeveer 46 minuten onderweg. Lees hieronder meer over het ontstaan van dit bosgebied en waar je kunt hardlopen.

Bosgebied in De Slotplaats

De start van het prachtige landgoed De Slotplaats gaat terug naar het jaar 1668. Het slot dat gebouwd was door familie Ayla droeg eerst de naam Het Blauwhuis. 170 jaar later is Het Blauwhuis afgebroken. Rond het jaar 1750 begon men ook met de aanplanting van het bos zodat er een mooie siertuin ontstond. Vanaf 1838 – 1922 is het landgoed voor 84 jaar niet in het bezit geweest van een slot.

Een andere familie verbouwde in dat jaar de slotboerderij tot een landhuis. Het enige onderdeel dat van het slot overbleef was de gevelsteen. 64 jaar nadat het landhuis gebouwd was, werd het in gebruik genomen als horeca gelegenheid. Eerst werd het een restaurant en inmiddels functioneert het landhuis als theehuis. Eind 19e eeuw werd er in De Slotplaats een productiebos geplant. Tegenwoordig is dit bosgebied te herkennen aan lanen die groot en breed zijn. Hier zul je veel oude bomen zoals naaldbomen en loofbomen vinden.

Hardlopen in De Slotplaats

Hardloop Route De Slotplaats Bakkeveen

Omdat De Slotplaats één van de grotere bosgebieden is die Friesland bezit, is dit landgoed erg geschikt voor prachtige boswandelingen. Maar natuurlijk ben jij op zoek naar een geschikte route voor jouw hardloop parcours. Ook daarvoor is deze plaats heel leuk om heen te gaan. Ren door de siertuin waar je beuken van 250 jaar oud passeert, bekijk onderweg de slotgracht en vervolg je route via de sterrenschans. In dit prachtige bosgebied zijn verschillende plekjes waar je lekker kunt rennen terwijl je van de natuur om je heen geniet. Dit maakt ook dat het avontuurlijker is om buiten te rennen dan wanneer je dit in de sportschool doet. Ook bestaat er een kans dat je roofvogels en reeën te zien krijgt. Kortom: het is zeker de moeite waard om de hardloop route in het gebied van De Slotplaats eens uit te proberen.

Vorig artikelPotstro
Volgend artikelIJsbaan Dicky van der Werf