Potstro

Potstro

Een oud Fries hoofdgerecht is Potstro. Dit gerecht heeft verschillende namen en staat dus ook bekend als potstroop en Roerom. Vroeger werd deze pap zelfs Luie Wievenkost genoemd. Dit kwam doordat vrouwen in de arbeiderstijd voor eten op tafel zorgde en ook het huishouden deden. Wanneer de man thuiskwam keek hij uit naar een warme maaltijd. Soms had de vrouw geen tijd om een uitgebreide maaltijd voor te bereiden. In deze gevallen werd de eenvoudige maaltijd Potstro gemaakt en kreeg het de bijnaam Luie Wievenkost.

Ingrediënten voor Potstro

Dit gerecht is geschikt voor 4 personen en heeft een bereidingstijd van zo’n 20 minuten. Potstro is bedoeld om met het hele gezin van te genieten. Vroeger was het gewoonlijk om op ieder bord enorme hoeveelheden boekweitpap op te scheppen. Wanneer je een flink bord vol met pap hebt, kun je een kuil in het midden maken. Hierin schep je de uitgebakken spek en om het gerecht af te maken giet je er flink wat stroop overheen. Op deze manier krijg je een zoete warme en hartige maaltijd dat zeker weten vult.

Wil je Potstro maken maar ook wat variatie toevoegen aan deze heerlijke maaltijd? Dan kun je ervoor kiezen om het boekweitmeel te vervangen door bloem. Ook kun je de stroop en spek vervangen door eetlepels suiker en een grote klont boter toe te voegen. Op deze manier krijg je een zoet nagerecht.

Benodigdheden Potstro

Potstro– 200 gram boekweitmeel
– 1 mespuntje Zout
– Eventueel boter en stroop
– Een aantal eetlepels suiker
– 200 gram gerookte spek
– 1 Liter melk of karnemelk
– Diepe borden

Potstro Maken

Nu je alle ingrediënten in huis hebt gehaald om zelf Potstro te maken, kun je aan de slag. Begin met het snijden van spek zodat dit kleine blokjes worden. Nu je dit gedaan hebt giet je de melk of karnemelk in een pan en zet je deze op het vuur. Voeg een mespuntje zout en de 200 gram boekweitmeel toe. Roer alles als een geheel door elkaar. Deze mix wordt de Potstro. Wanneer de brij stijf is geworden, laat je deze voor nog zo’n 10 – 15 minuten op laag vuur gaar koken. Vergeet niet om af en toe even te roeren. Vervolgens is het tijd om de pap in een diep bord te scheppen.

Nu kun je ervoor kiezen om Potstro met spekjes en stroop te eten of met boter en suiker. Kies je ervoor om het gerecht met spekjes en stroop te eten? Dan zet je nu een pan met spekjes op het vuur. Ben je hiermee klaar? Maak dan nu een maak je een kuiltje in het midden van de Potstro. Vul het kuiltje met de gebakken spekjes en giet hier flink wat stroop overheen.

Kies je ervoor om het gerecht met suiker en boter te eten? Smelt dan wat boter en giet dit vervolgens in het kuiltje van de Potstro. Voeg ook een aantal eetlepels suiker toe aan je gerecht.

Nu heb je een heerlijk Fries hoofdgerecht. Zeker het proberen waard voor in de winter! Lekker Ite.