Zuivelmuseum It Tsiispakhûs

In het jaar 1905 werd in Wommels It Tsiispakhûs oftewel het kaaspakhuis gebouwd. Dit ligt aan de Bolswarder Trekvaart. Tegenwoordig is het authentieke gebouw in gebruik als museum. Tegelijkertijd behoort het ook tot de rijksmonumenten van Friesland. Het museum is een kleine, maar sfeervolle plaats. Het is natuurlijk helemaal geweldig dat je in dit oude gebouw een stukje zuivelgeschiedenis kunt terugvinden. Overigens kun je dit niet alleen in het museum herkennen, maar ook in de omgeving van Wommels en de dorpen die hier omheen liggen. In deze omgeving staan namelijk ongeveer tien huizen die opvallen door de solide bouwstijl. Deze kaashuizen behoorde tot koopmannen en één daarvan was het waaggebouw. In dit laatstgenoemde gebouw woonde de waagmeester die hiertoe aangesteld werd in het jaar 1875. Het dorpscafé van Wommels is het vroegere waaggebouw.

Schoolreisje bij It Tsiispakhûs

Wat is er nou leuker dan zelf in de praktijk leren hoe iets in z’n werk gaat? Heb jij altijd al willen weten hoe ze vroeger kaas maakte? Of zoals de Friezen het zeggen: “Tsiis”. Voor kinderen vanaf groep 5 t/m 8 is het mogelijk om met een groep van maximaal 30 leerlingen dit te leren. Iedere leerling betaalt hier € 2,- voor. Deze activiteit is niet alleen leuk maar ook nog eens heel leerzaam. Voor ongeveer een uur leren de leerlingen ook over een stukje cultuur en hoe het vroeger in z’n werk ging.

It TsiispakhûsTijdens dit leerproces krijgen de leerlingen verhalen te horen en verschillende opdrachten. Zodra de leerlingen omgekleed zijn tot boer, boerin of melkmeisje kunnen zij meehelpen met het zware werk van het kaas maken. Zij leren hoe je een koe moet melken, hoe een melkmachine werkt en mogen vervolgens ook hun eigen gemolken melk zeven. Is de kaas klaar? Dan helpen het melkmeisje en de boerenknecht de leerlingen met de kaas op een grote weegschaal leggen. Na een bezoek aan It Tsiispakhûs weet ieder kind hoe het is om zelf kaas te maken. Ook heeft hij of zij kennis vergaard over chocoladevla en boter. Dit wil je natuurlijk niet missen!

Openingstijden en Tarieven It Tsiispakhûs

Museum en rijksmonument It Tsiispakhús is normaal gezien geopend in de maanden mei t/m oktober. Kijk voor de precieze data op de website van It Tsiispakhús.

Kinderen jonger dan 12 jaar betalen € 2,00 per persoon.
Voor groepen die bestaan uit meer dan 15 personen, betaal je € 3,00 per persoon. Wil jij gebruikmaken van een gratis rondleiding? Dan is het belangrijk dat je hiervoor reserveert door het museum een mail te sturen.

Voor een volwassen entreekaartje betaal je € 4,00 per persoon.
Ben jij vrijwilliger of donateur van It Tsiispakhús? Dan heb jij gratis toegang tot het zuivelmuseum.

Let op: Heb jij een museumjaarkaart? Houdt er dan rekening mee dat deze hier niet geldig is. Hetzelfde geldt voor de CJP.

Extra informatie: Alleen de begane grond is toegankelijk voor invaliden. Daar kun je ook een invalidentoilet vinden.

Vorig artikelIJsclub Winterwille Wommels
Volgend artikelMartinikerk Sneek