Martinikerk Sneek

Als inwoner van Friesland ben je vast weleens in Sneek geweest. Vanwege de grootte is de Martinikerk Sneek niet te missen. Deze kerk is onderdeel van de Friese monumenten en bevindt zich tegenover muziekschool Kunstencentrum Atrium. Het monument bestaat al sinds de 11e eeuw, ligt op een terp en is gemaakt van tufsteen. De kerk kreeg rond het jaar 1300 een uitbreiding met drie torens in een Romaanse stijl. Daarnaast kreeg de kerk er een houten klokhuis bij. Hierin hingen de luidklokken. Jaren later werd het klokhuis naar de zuidwestzijde van de kerk verplaatst. De Martinikerk die men nu kent stamt uit het jaar 1498. In datzelfde jaar werd het schip van de kerk vernieuwd en in gotische stijl gebouwd. Aan de zuidkant is de sacristie vanuit de 16e eeuw te vinden. Tegenwoordig is dit in gebruik als consistoriekamer. Dat wil zeggen dat de kerkenraad hier vergadert. Ook is deze ruimte bedoeld voor de predikant om zich om te kleden en klaar te maken voor de dienst.

Restauratie aan de Martinikerk Sneek

Martinikerk SneekHelaas blijven gebouwen vaak niet in originele staat en is het na een bepaalde tijd belangrijk om te restaureren. 381 jaar na het begin van Martinikerk Sneek, stortte in 1681 het Romaanse westfront in elkaar. Het gevolg hiervan was dat ook de middelste toren van de drie torens, instortte. Hoewel de Martinikerk heel erg beschadigd was en daardoor een groot deel weer opnieuw werd opgebouwd, werd er jammergenoeg toch voor gekozen om ook de andere twee torens af te breken. Wel kun je de locaties van de torens terugvinden op een verhoogde plaats die zich op het oude kerkhof bevindt. 244 jaar na deze restauraties zijn in 1925 is er ook voor gezorgd dat de kerk niet verder ging verzakken. Toen zijn namelijk de fundamenten van de pijlers vernieuwd. In datzelfde jaar krijgt de Martinikerk elektrische verlichting. Hier bleef het restaureren niet bij want de laatste en grondige restauratie vond plaats in de jaren 70 en 80. Hierbij werd het gipsplafond weggehaald en kwam er eikenhout voor in de plaats.

De Martinikerk van tegenwoordig

Vandaag de dag is de kerk in Sneek in gebruik als Protestantse gemeente. Iedere week worden hier diensten gehouden. In de zomer is de Martinikerk doordeweeks ’s middags open voor bezichtigingen. Soms is dit ook in de avond het geval. Op de maandavonden tijdens de zomer worden er ook orgelconcerten gegeven. Dit is alleen niet het geval tijdens de Sneekweek.

Bovenop de Martinikerk is ook een dakruiter gevestigd uit het jaar 1709. Onder leiding van een gids is het mogelijk en zeker de moeite waard om deze te betreden. Vanuit de dakruiter heb je namelijk een ontzettend mooi uitzicht van de omgeving en kun je helemaal over de stad uitkijken. Wanneer je een dagje uit bent in Sneek is het dan ook zeker een aanrader om hier heen te gaan.

Vorig artikelZuivelmuseum It Tsiispakhûs
Volgend artikelElfstedenpad wandelen