Wommels

Wommels is een dorp dat met de auto zo’n 10 minuten van Bolsward vandaan is en meer dan 2200 inwoners telt. Wommels is een gezellig dorp dat bekend staat om haar onbeschadigde groene terp. Dit is een dorp met vele sportvoorzieningen en horeca gelegenheden, maar ook zijn er verschillende muziekgroepen te vinden. Kortom: een heel leuk dorp om zeker een keer te bekijken.

Geschiedenis van Wommels

In de tijd van 1812 tot 1816 is het zo geweest dat Wommels een zelfstandige gemeente was. Maar sinds oktober 1816 werd Wommels onderdeel van en zelfs hoofdplaats van de gemeente Hennaarderadeel. Dit is een voormalige gemeente die tot het jaar 1984 heeft bestaan. Enige tijd daarna werd deze gemeente samengevoegd met een andere voormalige gemeente, namelijk met Baarderadeel. Uit beide gemeentes ontstond de nieuwe gemeente Littenseradeel. Aan het begin van 2018 werd ook deze gemeente verdeeld tussen drie gemeenten. Daardoor behoort Wommels nu tot Súdwest-Fryslân.

WommelsIn de vorige eeuw stond dit dorp voornamelijk bekend als kaasdorp doordat er sinds 1892 veel gefabriceerd en gehandeld werd in kaas. In dat jaar werd er namelijk een particuliere zuivelfabriek gebouwd. Een jaar later werd er een ook een coöperatieve zuivelfabriek gesticht. Helaas is er van beide fabrieken vandaag de dag niets meer terug te zien omdat alles is afgebroken. Maar niet getreurd want er zijn nog wel huizen van kaashandelaren en zelfs kaaspakhuizen te vinden. De eerste zijn te herkennen aan de verhoogde zolders met halfronde vensters die zich bevinden boven de gewone woonverdieping. Waar vroeger een kaaspakhuis stond, staat nu het museum met de naam It Tsiispakhûs.

Kaatsen en andere activiteiten

In de zomermaanden zijn er veel activiteiten die plaatsvinden in het dorpscentrum. Zo is Wommels bekend geworden om de belangrijkste Kaatspartij die voor tienerjongens van 14 tot 16 jaar wordt georganiseerd. Deze Kaatspartij heeft de naam Freulepartij en vind al sinds het jaar 1903 ieder jaar opnieuw plaats. De reden dat het evenement Freulepartij heette, komt doordat een vrouw met de naam Clara Freule het een goed idee vond om jongens aan hun gezondheid te laten werken door te Kaatsen. Zij sponsorde het initiatief om jaarlijks een Kaats evenement te organiseren. Ook stelde zij voor een lange tijd gouden horloges beschikbaar voor de winnaars. Ter herinnering aan haar staat er een borstbeeld op de terp van Wommels.

Verder zijn er buitenactiviteiten zoals tennis, paardrijden, hardlopen, voetballen en schaatsen te doen. Binnenactiviteiten zoals volleybal, Judo, Gymnastiek en biljarten zijn hier ook te doen. Ook is er een sporthal en een zwembad in Wommels. Ben jij ondertussen al overtuigd om een keer naar dit dorp te gaan?

Vorig artikelWinsum
Volgend artikelSurhuisterveen