Winsum

Winsum is een dorp dat zuidelijk ligt van Dronrijp en telt bijna 1100 inwoners. Deze plaats is gelegen tussen de N-weg 384 Franeker die naar Wieuwerd en de Franekervaart leidt. In Winsum is een actief en gevarieerd bedrijfsleven te vinden. Hierdoor is er ook veel werkgelegenheid.

Geschiedenis van Winsum

Door de vele archeologische vondsten is dit dorp rijk aan geschiedenis. Er wordt vanuit gegaan dat de vondsten uit de tijd van 600 vóór tot ongeveer 1400 na Christus, stammen. Ook verwijzen deze eeuwenoude voorwerpen naar een Romeins garnizoen dat mogelijk in Winsum was gevestigd. Aan de noordelijke kant van Winsum is nog veel meer historie te vinden in de Hervormde kerk die uit de 13e eeuw komt.

FierljeppenFriese kampioenschappen

De kampioenschappen voor de Friese sport Fierljeppen (polsstokspringen) wordt sinds het jaar 1957 elk jaar in augustus op de tweede zaterdag gehouden. De bedoeling van deze sport is om als atleet met een polsstok zo’n ver mogelijke afstand over een sloot heen af te leggen. De oorsprong van de naam Fierljeppen komt door de Engelse benaming Far leaping dat doelt op verspringen.

Poldermolen

Zo’n 400 meter meter van dit dorp vandaan staat een poldermolen met de naam Langwert. In 1894 werd deze molen gebouwd en sinds die tijd was het in staat om te malen. Ook was het mogelijk om deze molen vanaf de grond te bedienen waardoor het een grondzeiler wordt genoemd. Tegenwoordig staat de molen oostelijk van de Franekervaart die aan de N-weg 359 ligt. Van 1978 tot 1979 werd deze molen overgeplaatst op de fundering van een molen uit 1863. De originele molen hiervan brandde af in 1974. Sinds de jaren 70 van de 20e eeuw staat de poldermolen op deze locatie. Omdat deze molen onderdeel is van de gemeente Littenseradeel, is deze te bezichtigen op afspraak.

Wat heeft Winsum nog meer te bieden?

Als het om voorzieningen gaat heeft dit dorp genoeg aanbod. Bouwmarkten, autogarages, een kledingwinkel en een supermarkt zijn hier allemaal aanwezig. Zoek je een geldautomaat of moet je fiets gerepareerd worden? Geen enkel probleem, ook deze voorzieningen heeft Winsum.

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit dorp? Kom dan gerust eens langs om zo misschien wel meer over de geschiedenis van deze plaats te weten te komen.

Vorig artikelGoutum
Volgend artikelWommels