Goutum

Goutum is een dorp dat bij de gemeente Leeuwarden hoort en daarmee ook gelijk grenst aan deze stad. Het is zelfs zo dat door een nieuwbouwwijk waarvan de bouw gestart is in 2006 en doorloopt tot het jaar 2020, Goutum binnen de stad van Leeuwarden is komen te liggen. Net als bij Stiens het geval is, loopt ook door deze plaats het Jabikspaad. Zelfs met ongeveer 3000 inwoners wordt men in dit dorp nog steeds begroet als dorpsgenoot.

Geschiedenis van Goutum

GoutumOorspronkelijk was Goutum een terpdorp dat rond 1900 helemaal werd afgegraven. In de late middeleeuwen zo rond de 14e eeuw werd deze plaats genoemd. In dit gebied woonde een man die aan het strijden was tegen de graaf van Holland. Deze graaf was aanvoerder van Oostergo. Het schijnt zo te zijn dat dezelfde man die de strijd tegen de graaf aanging namelijk Sjoerd Wiarda, in 1400 heeft meegevochten in de slag om Dokkum. Vandaar dat de terp aan de westkant van dit dorp de Wiarda State genoemd werd. Sinds 1882 bestaat deze terp niet meer en is de enige herinnering aan deze plek een marmeren gedenkteken met tekst.

Rijksmonumenten en Kerk

Goutum is in het bezit van 9 rijksmonumenten waaronder verschillende boerderijen en een hervormde kerk met de pastorie en koetshuis die daar bij hoort. Rond de kerk zijn er meerdere panden die interessant kunnen zijn om te bekijken, zoals de kosterij met paardenstalling, een bakkerswoning en een schoolmeesterhuis.

De oorsprong van de Agneskerk was bedoeld als toewijding aan de heilige Agnes die gezien wordt als beschermheilige van o.a kuisheid, maagden en verloofde stellen. Deze kerk werd verschillende keren verbouwd en is uitgebreid met een zadeldaktoren. Onder deze toren is een grafkelder. Tegenwoordig staan er lindebomen en een hek van smeedijzer om de kerk heen waardoor dit wordt gezien als een sieraad binnen het dorp Goutum.

Voorzieningen in Goutum

Naast alle geschiedenis heeft dit dorp een basisschool en een dorpshuis. Maar natuurlijk kan dit dorp niet zonder verenigingen en sportplekken. Als je wilt sporten is er de mogelijkheid om naar het korfbalveld te gaan waar ook de mogelijkheid is om te kaatsen. Mocht je het leuker vinden om te schaatsen dan kun je natuurlijk ook een bezoek brengen aan de ijsbaan.

Vorig artikelGrou
Volgend artikelWinsum