Dronrijp

Dronrijp is een dorp gelegen naast Franeker en telt bijna 3300 inwoners. Een prachtig dorp midden in de natuur en rust. Wel is er ten zuiden van dit dorp een station te vinden met de spoorlijn Leeuwarden-Harlingen Haven. Dronrijp is een levendig dorp waar van alles te beleven is, vooral in de zomermaanden ontbreekt het hier niet aan plezier.

Monumenten in Dronrijp

Dronrijp
Gasthuis Vredenhof

Naast het feit dat Dronrijp een beschermd dorpsgezicht is, zijn er in deze plaats 41 rijksmonumenten te vinden. Eén daarvan is gasthuis Vredenhof dat in 1745 werd gesticht en in 1845 aan de achterkant van het huis twee rijen van 6 éénkamerwoningen kreeg. Deze 12 woningen werden in de 20e eeuw tot één geheel gemaakt en dus werden deze woningen verbouwd tot 6 woningen. Aan de straatzijde van dit gebouw zijn er twee klokgevels. In de zeventiger jaren van de 18e eeuw waren de huizen op It Heech met 100 meter uitgebreid. Later in 1980 vond er een verbouwing plaats wat er ook voor gezorgd heeft dat tegenwoordig alleen nog het hofje over is van deze woningen.

Niet alleen het Vredenhof is een belangrijk monument in Dronrijp, maar ook de Maria geboortekerk wat eigenlijk een waterstaatskerk uit 1839 is. Precies 100 jaar later kreeg de kerk een opvallende toren toen de voorgevel werd aangepast.

Evenementen in Dronrijp

Elk jaar in het voorjaar rond eind mei of begin juni vindt de Rypster Merke plaats. Deze dorpskermis is erg groot en daarmee ook de grootste van Friesland. Ieder jaar weer komen er veel bezoekers op af. Ondanks dat deze kermis elk jaar zo’n 25 tot 30 attracties heeft, is dat niet de hoofdreden dat hier duizenden bezoekers op afkomen. Er worden namelijk ook veel feesten georganiseerd gedurende de week dat deze kermis plaatsvindt. Soms komt het voor dat de kermis een dag langer duurt dan gewoonlijk. Dit wil zeggen dat het dan 5 in plaats van 4 dagen duurt. De reden hiervoor is de jubileumviering van de kaatsverening die dit evenement organiseert.

Een andere activiteit in Dronrijp is het voetbaltoernooi genaamd Midsimmercup. Hierbij speelt men in teams van 5 tegen 5 en elke competitie duurt 15 minuten. Tijdens dit evenement zijn zaal- en veldvoetbal gecombineerd. Dit houdt het interessant voor de toeschouwers.

Jaarlijks vindt elke eerste zaterdag van september vanaf ’s middags 12 uur tot 12 uur ’s avonds het festival genaamd Skots & Skeef, plaats. Dit is een non-profit organisatie en hun doel is om Dronrijp en de omgeving erom heen financieel te steunen. Op deze manier kunnen clubs en verenigingen in dit dorp blijven bestaan.

Vorig artikelOppenhuizen
Volgend artikelOosterzee