Tivoli en Cinema Leeuwarden

Hoewel Friesland al over velen bioscopen beschikt is er in 2017 het besluit genomen om een Pathé bioscoop in Leeuwarden te plaatsen. Hier worden niet alleen de bekende films gedraaid. Zo worden er ook minder bekende films getoond zoals Poolse en Turkse films. Bollywood films kunnen dan uiteraard ook niet ontbreken. Verder heeft Pathe ook specials met onder andere Sport waarbij je grote sportevenementen live kunt volgen op een bioscoopscherm. Dit maakt jouw sportbeleving nog echter! Bij Gaming beleef je de meest populaire spellen van het moment. Bij dit evenement lijkt het alsof je echt in het spel zit. Zo echt ziet het eruit. 3D films kijken of een leuke film voor je kinderfeestje is ook geen probleem! Ontdek Pathe Leeuwarden zelf en geniet van een geweldige film belevenis!

Geschiedenis Tivoli en Cinema Leeuwarden

Ook in Leeuwarden werden de eerste bioscoopfilms vertoond door de man die van stad naar stad reisde. De man genaamd Christiaan Slieker begon met het vertonen van filmpjes met danseressen en bokswedstrijden erop. Ook waren de filmpjes ingekleurd en afkomstig uit de Thomas Edison studio’s. Een hele tijd later kwamen er ook Nederlandse speelfilms uit. Toch duurde het nog best wat jaren voordat er in Leeuwarden een echte bioscoop geopend werd. In 1910 werd de Bonifatius kerk verbouwd tot bioscoop. De kerkbanken maakte plaats voor nieuwe bioscoopstoelen.

Hoewel er nu sprake was van een bioscoop waren de films in die tijd nog niet heel lang. Ook was er nog geen geluid toegevoegd aan de films. Daarom bestond het filmprogramma uit twee films waarbij in de pauze een act te zien was. Dit kon een goochelaar, jongleur of iets anders zijn. 19 jaar later werden er films met geluid geintroduceerd waardoor de Friso bioscoop tijdelijk werd gesloten. Een jaar later in 1930 werd de bioscoop na een flinke verbouwing heropend onder de naam Tivoli Theater. De jaren daarna moest dit theater nog een aantal keren gerenoveerd worden en 64 jaar later in 1994 werd het theater helemaal vernieuwd. In het jaar 2000 werd een voormalige bioscoop genaamd Club bioscoop veranderd naar de huidige Cinema bioscoop. Hiervan gaat de geschiedenis terug naar het jaar 1925.

Tivoli en Cinema Leeuwarden van tegenwoordig

De bioscoop club bestaat ondertussen niet meer, maar wel is Tivoli op één locatie te vinden en Cinema op de andere. De filmbeleving van nu is heel anders dan in het begin van het bioscooptijdperk. Je kunt in deze bioscoop heerlijk genieten van iets lekkers met een drankje erbij. En terwijl je geniet van een nieuwe film op het witte doek, hoef je je geen zorgen te maken dat het geluid niet goed is afgestemd. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van het allernieuwste geluidsysteem, namelijk het Dolby digitaal geluid. Dit is een verbetering van het Dolby surround systeem. Wat ook fijn is aan deze bioscoop is dat de film niet onderbroken wordt door reclame.

Tivoli en Cinema: Zalen en stoelen

Bioscoop Leeuwarden

Als je naar de bioscoop Tivoli gaat zul je ontdekken dat de zalen heel ruim zijn. Ook is deze bioscoop voorzien van de nieuwste stoelen met veel beenruimte. Hier moet je zijn als je van goed geluid houdt. Het Dolby digitaal geluidsysteem zorgt voor een perfecte filmbeleving.

Ga je liever naar bioscoop Cinema? Ook dat is een prima keus voor een gezellige filmavond. Deze bioscoop is helemaal nieuw en is in het bezit van 5 zalen en ook hier is sprake van het allernieuwste geluidsysteem. Het voordeel van deze zalen is dat het in bezit is van ruime zitplaatsen en stoelen waar je veel beenruimte hebt. Het is toegestaan om drinken en eten de zaal in mee te nemen.

Openingstijden kassa’s

Maandag t/m vrijdag: 18:15 – 21:30 uur.
Zaterdag: 13:00 – 21:30 uur.
Zondag: 11:00 – 21:30 uur.

Tijdens vakanties gelden de volgende openingstijden:
Maandag, dinsdag en donderdag: 14:30 – 21:30 uur.
Woensdag, vrijdag en zaterdag: 13:00 – 21:30 uur.
Zondag: 11:00 – 21:30 uur.

Vorig artikelFries Scheepvaartmuseum
Volgend artikelBornrif Vuurtoren Ameland