Woudsend

Het dorp Woudsend dat in het Fries bekend staat als Wâldsein is onderdeel van de gemeente Súdwest-Fryslân. Wousend bevindt zich te midden van het Heegermeer en het Slotermeer. Met 1400 inwoners ligt dit dorp aan de route van de Elfstedentocht. Net als vele andere plaatsen in Friesland, is Woudsend ook een watersportplaats. Wel is deze plaats gedeeltelijk een beschermd dorpsgezicht en daarmee ook het zuidelijkste dorp in de gemeente. Daarnaast heeft dit dorp veel gerestaureerde panden.

Bezienswaardigheden in Woudsend

In het dorp Woudsend zijn 25 rijksmonumenten aanwezig, voornamelijk woonhuizen. Wat hier ook onderdeel van is, is de stellingmolen met de naam De Jager. Er is een vermoeden dat deze molen in het jaar 1719 gebouwd is. De Jager heeft acht kanten en werd in het jaar 1976 en in het jaar 1994 gerestaureerd. Deze molen is in bedrijf als houtzaagmolen.

Woudsend heeft nog een stellingmolen genaamd  ’t Lam. Boven de toegangsdeur hangt namelijk de afbeelding van een lam. Deze molen dient voor koren en gerst. Net als De Jager heeft het acht kanten. Deze zijn bedekt met riet. De achtkante onderbouw van bakstenen is 5,10 meter hoog. Waarschijnlijk is het voor het jaar 1698 gebouwd. Voordat de gemeente in 1960 deze molen kocht, was de stellingsmolen particulier eigendom. Naast dit monument staat een molenaarswoning waarin sinds het jaar 2000 een moleninformatiecentrum en een molenwinkel zijn gevestigd. Dit behoort ook tot de gemeente. In het jaar 2001 werd het pelwerk van molen ’t Lam terug gebracht naar zijn oude staat. Daarom dat er nu enkele keren per jaar nog gerst tot gort gepeld wordt.

Kerken

Woudsend_De_KarmelVind je het leuk om kerken te bekijken? Dan zijn De Karmel en Sint-Michaëlkerk misschien wel locaties voor jou om te bezoeken. Vroeger waren er ook een doopgezinde kerk en een gereformeerde kerk in Woudsend. De doopgezinde kerk is tegenwoordig een restaurant en de gereformeerde kerk wordt nu gebruikt als woonhuis.

In Woudsend zijn naast de verschillende kerken ook veel sport activiteiten te vinden. Zo zijn er meerdere biljartclubs en zijn er verenigingen zoals tennis, volleybal, voetbal en gymnastiek. Dit zorgt er voor dat de een grote community ontstaat die samen ergens voor willen gaan. Sport is hier ene groot onderdeel van.

Weer en Klimaat Woudsend

Doordat Woudsend aan het water ligt heeft dit dorp een gematigd zeeklimaat. Gemiddeld over het hele jaar zijn er ongeveer 4 zonuren op een dag en valt er 60 – 70mm regen per maand. Gelukkig valt het alleen op een aantal dagen van de maand en is dit meestal 18 dagen. Dit betekent dat het de andere 12 tot 13 dagen droog is. In de winter ligt de temperatuur gemiddeld tussen de 0 en 3 graden. Zomers liggen deze temperaturen tussen de 18 en 20 graden. Vergeleken met de rest van Nederland zijn dit vrij normale temperaturen.

Vorig artikelTerherne
Volgend artikelGorredijk