Sumar: Dorp met korenmolen

Sumar, in het Fries bekend als Suameer is een dorp ten zuiden gelegen van Burgum en maakt met bijna 1400 inwoners onderdeel uit van de gemeente Tietjerksteradeel. Sinds 1926 is de Friese vestiging van Rendac in Sumar gevestigd. Doordat er hier dode dieren of dierlijk restafval wordt verwerkt staat deze fabriek plaatselijk bekend als it stjonkfabryk oftewel de stinkfabriek.

Geschiedenis Sumar

In het jaar 1769 gaf de familie Van Altena opdracht om de bouw van de huidige Dorpskerk te starten. De dorpskerk werd neergezet ter vervanging van de oudere kerk. De preekstoel stamt uit 1746, de zes gebrandschilderde glazen ramen komen uit 1771 en het orgel is uit het jaar 1906. De Dorpskerk is een rijksmonument geworden.

SumarZoals het geval is in meerdere dorpen, heeft ook Sumar een korenmolen met de naam De Hoop. De reden dat deze molen werd gebouwd was vanwege een vervanging van een andere molen die door een brand verwoest was in 1881. Tot het jaar 1947 bleef de vervangen molen in gebruik. Het duurde nog ongeveer 20 jaar voordat deze molen door de gemeente gekocht en gerestaureerd werd. In de jaren 90 vond er opnieuw een restauratie plaats en tegenwoordig is de molen op zaterdagen te bezichtigen.

Van de jaren 1896 tot 1948 had deze plaats een eigen tramstation en was het dus bereikbaar per tram. Nog zo’n 40 jaar nadat de trambaan verdwenen was heeft het stationsgebouw nog als dorpshuis gediend. Daarna werd het afgebroken.

Sumar bezoeken

Als je door dit dorp heen rijdt heb je het al erg snel gezien. Het is namelijk niet heel groot. Toch is er in deze plaats en omgeving genoeg te bezichtigen. Bij Sumar ligt een korenmolen die zeker leuk is om te bekijken, daarnaast zijn er een aantal monumenten te vinden. Er zijn helaas geen supermarkten in de omgeving. Ben je op doortocht met bijvoorbeeld de fiets? Ga dan naar Burgum toe of bezoek het Burgumer mar. Zo kan je ook volop genieten van alles om dit dorp heen.

Vorig artikelDe Bios Heerenveen
Volgend artikelBioscoop Sneek