Burgum

Bergum, in het Fries bekend als Burgum is een dorp en daarmee ook gelijk de hoofdplaats van gemeente Tietjerksteradeel. De schapen uit dit dorp staan erom bekend dat zij grazen in de wijken om daar het gras kort te houden. Deze plaats heeft iets meer dan 10.000 inwoners en bevindt zich ten oosten van Friesland in de buurt van de Friese Wouden. Hoewel dit het grootste dorp van de gemeente is, is het toch kleiner dan het voor 1930 was. Dit komt doordat Noordbergum toen ook nog onderdeel was van Bergum. In 1989 is er besloten dat het dorp de Friestalige naam Burgum kreeg.

Geschiedenis van Burgum

BurgumAan het einde van de 12e eeuw werd er dichtbij het Bergklooster een driebeukige kerk gebouwd, genaamd de Kruiskerk. Deze kerk staat bekend om de goede akoestiek. Op dit grondgebied stond eerst een kerk van turfsteen. Eeuwen later tijdens de revolutie werd het rigoureuze besluit genomen om het klooster af te branden zodat de Spanjaarden die op dat moment vijanden waren, dit gebied niet konden innemen. Wat er nog over is uit deze tijd zijn de gebouwen op de Kloosterlaan genaamd Kleasterhof en Martinushof. Dit dorp was in 1747 één van de plaatsen waar een boerenopstand uitbrak. Dit was een opstandige beweging in de 18e eeuw dat vooral te maken had met hogere tarieven als het gaat om belasting. Deze beweging spreidde vanuit Friesland en Groningen verder het land in.

Natuur in omgeving Burgum

In Burgum zijn verschillende natuurgebieden te vinden. Zo zijn er in het oosten de Noardermar en de Soestpolder en in het westen De Dobben. Ook heeft dit dorp een coulisselandschap met houtwallen. Dat wil zeggen dat een deel van de erfafscheiding door de natuur zelf is opgebouwd. Verder zijn er in deze omgeving twaalf bolvormige heuvels die ook wel een pingo genoemd.

Vind je het leuk om per boot dit dorp te bezichtigen? Dan is het zeker een optie om via De Leijen of het Bergumermeer te varen. Mocht je liever richting Eernewoude of Leeuwarden willen varen dan is dat ook mogelijk. Het Prinses Margrietkanaal dat van Lemmer naar Groningen loopt en bekend staat als één van de beste vissersplekken van Friesland, grenst aan Burgum. Onder dit kanaal ligt sinds het najaar van 2016 het Hendrik Bulthuis Akwadukt en over het kanaal ligt de brug Burgumerdaam. Mocht je een ander viswater zoeken dan zijn de oevers in de buurt van de elektriciteitscentrale ook prima plekken.

Voorzieningen in Burgum

Deze plaats heeft drie basisscholen genaamd OBS ’t Partoer, CBS de Arke en KBS de Reinboge. Ook zijn er twee middelbare scholen: CSG Liudger en OSG Singelland. Kinderen die in een assielzoekerscentrum wonen in dit dorp is er ook een school namelijk AZS Papilio. Voor mensen met kinderen is het ook mogelijk om hun kind naar een kinderdagverblijf of een buitenschoolse opvang te brengen.

Verder heb je de mogelijkheid om muziekles te volgen in Cultuurcentrum de Wâldsang. In Burgum is genoeg te beleven: ga bijvoorbeeld eens shoppen in het relatief grote winkelcentrum, zwemmen in het overdekte zwembad “De Wetterstins” of sporten in de sporthallen. Houd je van paardrijden? Dan kun je terecht bij de manage. Ben je een tennisser? Dan zijn de tennisbanen meer iets voor jou.

Buiten sporten is ook een mogelijkheid als je kijkt naar de voorzieningen in Het Wetter en Willepark waar je kunt skeeleren, fietsen, schaatsen en atletiek kunt beoefenen. Voor de avonturiers heeft dit dorp ook iets bedacht namelijk het indoor- en outdoorpark Aventoer. Klimmen, Abseilen, Bowlen, Lasergamen, Glow in the dark midgetgolfen zijn o.a. activiteiten die je hier kunt beleven.

Uiteraard zijn er met alle natuurgebieden in de buurt verschillende mogelijkheden om te fietsen en te wandelen. Je kunt natuurlijk ook gewoon een bezoek brengen aan het open lucht theater. Een gemeentehuis, bibliotheek en apotheek zijn ook allemaal in Burgum te vinden.

Vorig artikelOudega
Volgend artikelGrou