Snert

Snert, oftewel Friese Erwtensoep is makkelijk en snel te maken met dit soep recept. Wie houdt er niet van: tijdens de koude winter een heerlijk bakje snert midden op de dag. Heerlijk na het schaatsen even een warm bakje soep. Daar draait dit gerecht om: gezellig met elkaar genieten van de warmte op een koude dag. Je kan deze soep op vele verschillende manieren maken met de ingrediënten die jij lekker vind. Maar de basis blijft altijd hetzelfde.

Ingrediënten Snert

Voor een goede pan snert waar je 4 personen mee kan vullen heb je het onderstaande nodig. Vind je een product niet lekker of hou je heel veel van een ander ingrediënt? Twijfel dan niet om dit te vervangen. Wel raden we aan om eerst het recept te volgen voordat je het snert recept gaat veranderen.

 • Snert1 liter water
 • 200 g schouderkarbonaden
 • 1 gedroogde laurierblaadje
 • 125 g gerookte rookworst
 • 250 g spliterwten
 • 2 vastkokende aardappelen
 • 150 g winterpeen
 • 200 g knolselderij
 • 1 prei
 • 1 ui
 • 20 g bladselderij
 • Zout en peper naar smaak

Snert maken: heerlijke Erwtensoep

Pak de spliterwten en gooi deze in een bak om af te spoelen. Zodra het water tijdens het afspoelen schoon blijft is het tijd om te beginnen aan het snert maken. Breng een pan met 1 liter water aan de kook en voeg de spiterwten eraan toe. Wanneer het water kookt zet je het vuur op zacht zodat het langzaam door borrelt. Voeg ook de hele karbonade toe inclusief bot om de soep wat extra smaak te geven. Voeg daarnaast wat zout en peper naar smaak toe. Snijdt daarna de aardappelen, winterpeen, knolselderij en prei in stukken. Snipper de ui en voeg alles wat je gesneden hebt samen met het laurierblaadje toe aan het water. Laat de soep 1,5 uur koken op zacht vuur en roer het regelmatig even door zodat het niet aanbrand en de smaken zich goed verspreiden.

Na 1,5 uur borrelen van de erwtensoep is het tijd om de karbonade uit de pan te halen. Verwijder alle botten van het vlees en haal het vet eraf. Snijd daarna het vlees in kleine stukjes en stop het terug in de snert. Verwijder hierna ook gelijk het laurierblad en snijdt de rookworst en bladselderij in stukjes. Stop de rookworst met het bladselderij in de pan en laat het geheel nog even 2 minuten koken. Daarna is de soep klaar om op te scheppen. Uiteraard is het ook mogelijk om het in te vriezen voor later gebruik.

Varianten Snert recept

Erwtensoep zonder schouderkarbonade en met alleen rookworst of heerlijke soep met broccoli als basis. Er zijn zoveel varianten op erwtensoep dat het soms lastig is om te zien wat nou echt lekker is. Toch ligt dit volledig aan jou, een soep maak je namelijk naar eigen smaak. De basis is 1 liter water met groente en een stuk vlees en natuurlijk mag bij snert de spliterwten niet ontbreken. Voor de rest kun je erop los variëren wat je zelf wil totdat je jouw perfecte maaltijd hebt klaargemaakt. Wanneer begin jij met het maken van Snert? Heerlijke erwtensoep die ontstaan is in Friesland.

Vorig artikelPuzzelmuseum Joure
Volgend artikelMuseum Houtstad IJlst