Sûpengrottenbrij

Sûpengrottenbrij is een Fries dessert dat meerdere namen draagt. Zo staat het ook bekend als Pareltjesbrij of krintsjebrij dat krentjesbrij betekent. Het Nederlandse woord voor dit toetje is watergruwel. Met zo’n naam klinkt het niet bepaald aantrekkelijk om deze brij te gaan eten. Toch schijnt dit ouderwetse nagerecht ook nu nog heel lekker te zijn. Ben je nieuwsgierig geworden? Probeer het dan zelf eens uit. Misschien vind je het wel zo lekker dat dit jouw favoriete nieuwe toetje wordt. Lees hieronder meer over hoe je Sûpengrottenbrij kunt bereiden.

Ingrediënten voor Sûpengrottenbrij

Dit nagerecht is geschikt voor 4 personen. Afhankelijk van hoe je het recept maakt heeft het een bereidingstijd van 2 uur of meer dan een halve dag. Wil je graag het recept maken zoals men dat vroeger deed? Dan kun je er vanuit gaan dat je minstens een halve dag kwijt bent met het bereiden van dit nagerecht. Maak dit dessert dus op een moment dat je daar echt de tijd voor hebt.

We krijgen regelmatig berichten dat dit recept niet klopt aangezien dit gortenpap is. Toch blijkt uit onderzoek dat dit wel de traditionele sûpengrottenbrij is. Ben je van mening dat het van karnemelk wordt gemaakt? Vervang dan de bessensap door karnemelk zodat je deze variant ervan krijgt.

Benodigdheden Sûpengrottenbrij

Sûpengrottenbrij

– 100 gram (parel)gort of een pakje vluggort
– Een stukje pijpkaneel
– ½ liter bessensap
– 2 pakjes vanille suiker of een vanillepeul
– 100 gram Rozijnen
– Citroensap
– 1 Citroenschil
– 100 gram suiker
– Zout
– 1½ liter water
– 100 gram krenten

Sûpengrottenbrij maken

Nu je klaar bent om te beginnen met het bereiden van de Sûpengrottenbrij zul je misschien verbaasd zijn over hoe snel je hier alweer mee klaar bent. Eerst was je de gort in een zeef. Zodra je dit gedaan hebt is het de bedoeling dat je het in ruim water in de week zet. Het beste is om de gort nu voor een nacht met rust te laten. Wanneer je het recept niet precies zoals vroeger wilt maken, kun je ook gewoon vluggort gebruiken. Deze hoeft namelijk niet voorgeweekt te worden.

De volgende stap voor het maken van Sûpengrottenbrij is het koken van de gort. Voeg hier wat zout, een citroenschil en een stukje pijpkaneel aan toe. Vind je het lekker om nog iets meer smaak toe te voegen? Doe dan een vanillepeul erbij. Kook nu het geheel voor anderhalf uur gaar. Ondertussen week je ook 100 gram krenten en 100 gram rozijnen. Dit kun je doen in bessenjenever of in oude thee. Wanneer je denkt dat het genoeg geweekt is giet je zowel de krenten als de rozijnen af.

Wanneer de brij gaar is, haal je het kaneelpijpje en citroenschil uit de gort. Uiteraard doe je dit ook met de vanillepeul als je deze voor extra smaak hebt toegevoegd. Nu is het tijd om suiker en eventueel ook vanillesuiker toe te voegen. Om het toetje helemaal lekker te maken voeg je ook citroensap en bessensap toe. Vergeet niet om ook de krenten en rozijnen toe te voegen aan het gerecht. Nu alles is toegevoegd aan het nagerecht kook je dit voor nog een half uur. Hierna kun je ervoor kiezen om de Sûpengrottenbrij gelijk warm te serveren of je laat je toetje volledig afkoelen en eet het zodra deze echt helemaal koud is.

Vorig artikelBowlen in Surhuisterveen
Volgend artikelPotstro