Museum Houtstad IJlst

Ben je in de buurt van IJlst en zoek je een leuke activiteit? Kom dan eens langs bij Museum Houtstad IJlst. De plannen voor de bouw van dit museum zijn in februari 2015 ontstaan. Stichting Houtzaagmolen De Rat hoorde op dat moment dat het terrein dichtbij de molen gekocht was door de eigenaar van een scheepswerf. Deze scheepswerf was aan de overkant gevestigd. Men wilde graag een eenvoudige loods bouwen dat in dezelfde stijl is als dat van de huidige houtloods.

Deze ruimte kan handig gebruikt worden als winterberging en de rest van het jaar wordt de ruimte gebruikt voor werk en lesgeven aan onder anderen de opleiding van molenaar. Het is dus niet alleen een museum maar ook een werkplaats. Een succesvol leerwerk project is dat van een houten praam die op de molenwerf is gebouwd. Dit project was in samenwerking met een traditioneel botenbouwer, een molenaar en begeleiders van het leerwerk project zelf. De houten praam genaamd “De Houten Bok” maakt rondvaarten door de Ee.

Verschillende stichtingen gingen samenwerken

Friese Scheepvaart MuseumNa een succesvolle start liep het ineens minder goed met het bezoekersaantal van het museum Nooitgedagt in IJlst. Ook het Moleninformatiecentrum in Woudsend kon bijna niet rondkomen. Daarom werd er naar een oplossing gezocht: Bovengenoemde stichtingen en het Friese Scheepsvaartmuseum werden als stichtingen samengevoegd. Al deze stichtingen samen kregen de naam “Stichting Museum Houtstad IJlst.” Het nieuwe gebouw heeft een praktische en strategische ligging doordat het direct aan de vaarroute Sneek – Heegermeer gevestigd is.

Houtzaagmolen_De_RatIn 2015 stond de stichting voor de uitdaging om naast het gebouw van een houtzaagmolen uit de 19e eeuw, een gebouw te bouwen dat duurzaam houtbouw zou ondersteunen. De grootste uitdaging was om door de historische waarde die Houtzaagmolen De Rat heeft te combineren met dit nieuwe gebouw. Op deze manier moest duurzaam materiaal meer onder de aandacht gebracht worden. Hiervoor werd niet alleen oud materiaal gebruikt maar ook juist het nieuwe materiaal werd toegepast in de bouw.

Wat heeft Museum Houtstad IJlst eigenlijk te bieden?

Na zo’n uitgebreide uitleg over hoe dit gebouw tot stand is gekomen, vraag je je vast af wat er in dit museum allemaal te beleven valt. Het leuke aan dit museum is dat het zowel recreatief als educatief heel leuk is. Vind je het bijvoorbeeld leuk om een workshop te organiseren? Dan is daar alle ruimte voor. Daarnaast is dit museum bedoeld om IJlst aantrekkelijker te maken voor toeristen en eigen inwoners. Ook is deze plaats geschikt als dagrecreatie. Na jaren van bouwen en voorbereidingen is museum Houtstad IJlst sinds 21 april 2018 officieel geopend. Wat je ook niet mag ontgaan tijdens een bezoek aan Museum Houtstad IJlst is één van de elf fonteinen. De fontein van IJlst is namelijk dichtbij het museum geplaatst.

Openingstijden

Van 1 mei t/m 30 september van 13:30 uur tot 16:30 uur.

Wil je met een groep dit museum komen bezoeken?
Dan kun je hiervoor reserveren op afspraak in de periode van 1 oktober t/m 30 april.

Tijdens feestdagen is dit museum gesloten.

Vorig artikelSnert
Volgend artikelMuseumboerderij Ot en Sien