Friese Stoofpeertjes

Friese stoofpeertjes, oftewel Fryske stienparre, zijn heerlijke stoofperen die je met dit recept kunt maken. Dat is een leuke manier om de cultuur van Friesland te proeven. Het is een lekker simpel gerecht dat toch goed vult. Dit kan het beste gebruikt worden als bijgerecht tijdens een heerlijk diner. Zo kan je stoofperen zien als de appelmoes bij de maaltijd. Uiteraard is dit ook heerlijk bij biefstuk, sperziebonen en andere warme gerechten. Stoofperen zijn zowel koud als warm prima te eten. De meeste mensen vinden ze warm toch wel het lekkerste.

Ingrediënten Friese stoofpeertjes

Voor de ingrediënten hoef je niet lang te zoeken, je hebt er namelijk maar 2 nodig. Per 2 peren heb je 1 eetlepel basterdsuiker nodig. Mocht je dus meer willen maken kun je gemakkelijk berekenen hoeveel suiker je nodig hebt.

  • 12 kleine stoofperen (marmot peertjes)
  • 6 eetlepels basterdsuiker

Stoofpeertjes maken

Friese stoofpeertjesVoordat je gaat beginnen was je de stoofpeertjes goed af. Daarna heb je de keus om ze te schillen of gewoon zo te laten zoals ze zijn. Breng een pan met veel water aan de kook en zorg dat de peren volledig onder het kokende water komen te staan. Zet het vuur op een laag pitje en laat ze voor 2 uur gaar koken waardoor ze ook de kleur rood krijgen.

Wanneer de twee uur voorbij zijn giet je de Friese stoofpeertjes af en strooi je de basterdsuiker eroverheen. Je kunt er ook voor kiezen om kleine schaaltjes te pakken, in het midden wat suiker te leggen en de peren hierop te leggen. Zo krijgt het gerecht iets meer uitstraling waardoor het er natuurlijk weer lekkerder uitziet. Het gerecht serveer je zo warm mogelijk.

Tijdens het eten pak je de peer bij het steeltje, haal je het door de suiker heen en eet je hem op. Ook is het mogelijk om het in stukjes te snijden voordat je het serveert. Deze stukjes kun je dan aan de zijkant van het hoofdgerecht leggen. Wat je ook met de Friese stoofpeertjes doet: het blijft lekker. Dit recept is daarom ook zeker een aanrader om eens thuis uit te proberen!

Vorig artikelNes
Volgend artikelMuseum Dokkum