Nes

Nes is het tweede grote dorp op het eiland van Ameland. Er wonen bijna 1200 inwoners in dit dorp. Deze plaats ken je misschien wel van de veerboot die vanuit Holwerd naar Ameland vertrekt. Naast dat Nes tegenwoordig bekend staat om de veerdienst was dit vroeger ook de hoofdplaats van Ameland. Later is het gemeentehuis in Ballum komen te staan dat zo’n 6 km van Nes afligt. Ook is het maar 4 kilometer langer reizen om in Hollum te komen.

Per veerdienst naar Nes

Verschillende schepen varen van en naar de Waddeneilanden. Deze overtochten worden verzorgd door Wagenborg Passagierdiensten B.V. Wat je misschien interessant vind om te weten is dat er voor 16 jaar lang een vaste dienstregeling is geweest tussen de plaats Zwarte Haan en Nes. In 1932 werd deze dienstregeling in werking gezet. Toentertijd kostte een retourtje 1 gulden 40. Acht jaar nadat deze dienstregeling is ingegaan, kwamen ook de Duitsers in 1940 met het idee om met een dienstregeling te starten die vanaf Holwerd naar Nes voer. Deze nieuwe route stond de eerste dienstregeling gelukkig niet in de weg waardoor deze standhield tot het jaar 1948.

Wat deze vaarroute later wel onmogelijk maakte was de aanleg van de Afsluitdijk. De Waddenzee kreeg andere stromingen en daardoor slibden de vaargeulen dicht. De vaarroute van Nes naar Zwarte Haan kon daarom helaas niet meer bestaan. De veerdienst vanuit Holwerd naar Nes kon gelukkig wel worden voortgezet. Twintig jaar nadat de Duitsers een dienstregeling hadden gestart, kwam Rijkswaterstaat met het idee om schepen in te zetten die Wagenborg Passagiersdiensten een jaar daarvoor hadden overgekocht. De schepen werden opgeknapt en vanaf nu kon er ook naar Schiermonnikoog worden gevaren. Ameland kreeg twee veerboten die nieuw gebouwd waren, namelijk de Oerd en de Sier. Tegenwoordig zijn deze vervangen door de MS Oerd en de MS Sier.

Als je in Nes bent zul je er al gauw achter komen dat het reddingstation van de KNRM (Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij) zich in de Ballumerbocht bevindt. Dit ligt ongeveer 4 kilometer van de veerdam vandaan.

Omgeving Nes

Wanneer je bij de veerdienst van Nes aankomt, kun je er voor kiezen om je reis te vervolgen met de bus, te gaan lopen of al gelijk een fiets te gaan huren. Op het moment dat je in het dorp Nes bent, heb je verschillende mogelijkheden. In het midden van Nes staat een kerk. Als je met een groep bent en je een verzamelplek nodig hebt, is dit een goed herkenningspunt om af te spreken.

In het dorp kun je gezellig (buiten) bij een restaurant gaan eten. Heb je niet veel tijd maar wil je wel iets lekkers halen voor onderweg naar strand Nes? Dan is Metz Vis een echte aanrader! Overheerlijke lekkerbekjes, kibbeling of bijvoorbeeld een maaltijd met patat en salade. Het is hier allemaal te vinden. Wil je liever gewoon een ijsje? Ook dat is op verschillende plekken in het dorp te halen. Wil je graag een souvenir meenemen naar huis? Wanneer je door Nes loopt zul je al snel verschillende toeristenwinkeltjes tegenkomen waar deze te koop zijn.

Museum Nes

Vind je het leuk om iets meer over de omgeving van Nes te weten te komen? Een bezoek aan het Natuurcentrum kan jouw vakantie ervaring op dit eiland nog leuker maken. Door gebruik van vernieuwde manieren van presenteren wordt er op een boeiende manier uitleg gegeven over de natuur dat zich op en rond het eiland bevindt. Op vaste tijden zijn er in het grote aquarium voorstellingen. Natuurlijk zijn de kleine aquaria ook heel leuk om te bezichtigen. In het centrum zelf is een blotevoetenpad aanwezig dat geschikt is voor alle leeftijden. Bovenop het natuurcentrum is een toren met uitzicht plateau. Dit is een geweldig uitzichtpunt om over de Noordzee te kijken. Om bij de uitkijktoren te komen kun je met de lift gaan. Op deze manier is er ook rekening gehouden met de toegankelijkheid van rolstoelgebruikers.

Openingstijden 2018 en tarieven

Van 26 maart – 31 oktober: maandag t/m vrijdag van 10:00 – 17:00 uur.
Zaterdag, zondag en feestdagen van 11:00 – 17:00 uur.

November: Op maandag gesloten.
Dinsdag t/m zaterdag van 10:30 – 17:00 uur.
zondag van 12:00 – 17:00 uur.

December: woensdag t/m zondag van 13:00 – 17:00 uur.
Kerstvakantie: maandag t/m vrijdag van 10:00 – 17:00 uur.
Zaterdag, zon en – feestdagen van 13:00 – 17:00 uur.
6 december gesloten.

Tarieven

Voor kinderen bedraagt een ticket € 4,75 per persoon.
Voor volwassenen bedraagt een ticket € 6,75 per persoon.

Vorig artikelFriese Macaroni
Volgend artikelFriese Stoofpeertjes