Holwerd

Zoals Dokkum de grootste stad van de gemeente Dongeradeel is, zo is Holwerd (in het Fries Holwert) het grootste dorp van Dongeradeel. Holwerd telde in het jaar 2014 zo’n 1475 inwoners. Dit betekent dat er binnen een jaar 45 minder inwoners waren dan in 2013. Toen woonde er namelijk 1520 mensen.

Holwerd staat bekend om de voormalige melkpijpleiding die van de verenigde boeren uit Ameland waren. Zo werd er van dit eiland melk getransporteerd naar het vasteland. Tegenwoordig wordt deze leiding niet meer gebruikt voor het transporteren van melk maar dient het als glasvezelkanbelnet.

Monumenten in Holwerd

Holwerd is net als vele andere dorpen onderdeel van een beschermd dorpsgezicht in Friesland. Dit dorp telt 14 inschrijvingen als het gaat om rijksmonumenten. Deze lijst bestaat onder andere uit woonhuizen, kerken en boerderijen. Maar ook staat in dit dorp het oude post- en telegraafkantoor dat uit 1810 stamt.

Wat je verder zou kunnen bekijken wanneer je in Holwerd bent, is de stellingmolen genaamd De Hoop.¬†Deze geschiedenis van deze molen gaat terug naar het jaar 1713 ongeveer. HolwerdNet als de koren en pelmolens in Woudsend en Anjum dient ook De Hoop weer als zo’n zelfde molen. Sinds het jaar 1980 is de stellingmolen in Holwerd weer in gebruik.Voor deze tijd werd deze windmolen namelijk in de jaren vijftig buiten gebruik gesteld. Toen werd ook het binnenwerk verwijderd.

De monumentale hervormde Sint-Willibrorduskerk uit 1776 is ook in dit dorp te bezichtigen. De kerktoren zelf is ouder dan de kerk zelf en er wordt vanuit gegaan dat deze toren in het begin van de 17e eeuw gebouwd werd. De toren speelde een belangrijke rol als vuurbaak voor de vele schepen op de Waddenzee. Wat ook interessant is aan deze toren is dat er een gevangenis onder was en er bevond zich een tolhek voor het veer naar Ameland. Dus mocht je Holwerd een keer willen bezoeken en van monumenten houden, dan is dit dorp zeker een bezoek waard.

Vorig artikelZurich
Volgend artikelStiens