Natuurmonument Skrok

In het dorp Wommels ligt het prachtige natuurmonument Skrok. Dit is een moeraslandschap waar je prima kunt wandelen. In het voorjaar zit dit gebied vol met weidevogels. Zij maken dan van de graslanden hun broedplaats. Doordat natuurmonumenten ervoor zorgt dat het weiland nat blijft, zoeken de vogels hier hun voedsel. Ook is natuurmonument Skrok om diezelfde reden een geschikte rustplek voor de vogels. Als natuurliefhebber is het ontzettend leuk om hier te wandelen. Als je goed oplet kun je misschien wel een aantal vogels zelf spotten! Er is daar namelijk speciaal een vogelkijkhut gevestigd waardoor je ongestoord naar de vogels kunt kijken. Hieronder lees je meer over dit natuurmonument.

De Grutto’s

Natuurmonument SkrokWist jij dat de meerderheid van de grutto’s hun eieren in Nederland uitbroed? Dit is zo’n 90 procent van dit vogelsoort dat er ter wereld te vinden is. Toch is het zo dat de Grutto’s steeds minder plek hebben om te broeden omdat deze gebieden aan het verdwijnen zijn. Vroeger waren er in ons land veel meer Grutto’s te vinden. Vanaf midden jaren 80 tot 2010 is dat drastisch veranderd. Tussen een tijd van iets meer dan 20 jaar is dit vogelsoort met 60% afgenomen. Gelukkig zijn de vogels nog wel in Natuurmonument Skrok te vinden. Andere Friese natuurgebieden waar je de Grutto’s nog kunt vinden zijn de Lionserpolder en Skrins.

Vogelkijkhut Natuurmonument Skrok

Waar is de vogelkijkhut eigenlijk te vinden? Wanneer je door dit natuurgebied wandelt kun je de vogelkijkhut bereiken door naar de rand van Skrok te lopen. Ben je bij de plan Swyns? Dan zie je als het goed is de vogelkijkhut. Heb je een verrekijker? Dan is het aan te raden om deze mee te nemen. Vanuit de hut kun je namelijk verschillende soorten vogels bekijken. Denk bijvoorbeeld aan de weidevogels die van natuurmonument Skrok hun broedplaats hebben gemaakt. Ook zijn trekvogels van dichtbij te bekijken. Per seizoen verschilt het welke vogels hier te vinden zijn. Zo is er een grote kans dat je in het voorjaar honderden grutto’s zult zien. De kievit en tureluur zul je waarschijnlijk ook in het voorjaar tegenkomen. In de herfst en winter zijn hier weer hele andere vogels te vinden. Eend soorten die je normaal gezien niet zomaar tegenkomt zijn Slobeenden, Smieten en Wintertalingen. Er zijn dus genoeg vogels te bekijken waardoor het zeker de moeite waard is om eens een ochtend of middag naar Natuurmonument Skrok te gaan.

Vorig artikelIJsclub Wês Klaer Hitzum
Volgend artikelIJsclub Winterwille Wommels