Museum Dokkum

In het Admiraliteitshuis is een museum geplaatst dat gevestigd is in Dokkum met de toepasselijke naam Museum Dokkum. Omdat dit een historische stad is, spreekt het ook voor zich dat dit museum gevestigd is in een aantal historische panden. Eén van die historische panden is het Admiraliteitshuis, een gebouw uit de zeventiende eeuw van de Admiraliteit in Groningen en Friesland.

Wat is Museum Dokkum voor soort museum?

BonifatiusHet bijzondere aan dit museum is dat er een tentoonstelling te bekijken is dat gaat over het leven van Bonifatius. Hij leefde rond de tijd van 672 – 754. In 2018 wordt er van 14 april t/m 4 november in het museum een tentoonstelling gehouden met de titel “Wat heeft Bonifatius met Rembrandt te maken?”. Inspiratie hiervoor is een schilderij uit het jaar 1654. Dit schilderij beeld een prediking van Bonifatius uit. Tijdens deze tentoonstelling worden verschillende schilderijen laten zien. Het museum is ook in het bezit van een schilderij uit 1979 waarop de markt van Dokkum staat afgebeeld. Dit exemplaar is enkele tijd geleden aan het museum overhandigd.

Niet alleen schilderijen

Museum Dokkum verzamelt verschillende objecten die ook maar iets met Dokkum te maken hebben. De voorwerpen hoeven niet eens mooi of bijzonder te zijn, wel moet het verbinden met de stad. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de roompottenset dat gemaakt is van Delfsblauw aardewerk. De roompotten zijn nog helemaal compleet als het origineel en stammen uit de eeuw van 1800. Eigenlijk is er van alles te zien in dit museum, zo is er bijvoorbeeld ook een afdeling met stukken textiel. Allerlei historische voorwerpen die voor Dokkum belangrijk zijn, kun je terugvinden in Museum Dokkum. Ook schenken mensen regelmatig oude voorwerpen aan dit museum.

Openingstijden en Tarieven

Museum DokkumWil je informatie over wanneer museum Dokkum geopend is? Lees dan gauw verder. Doordeweeks is het museum van maandag t/m vrijdag open van 10:00 tot 17:00 uur. In het weekend is het museum geopend op zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur. Op zondag zijn zij gesloten. Behalve als er sprake is van een koopzondag. Op die dagen is museum Dokkum geopend van 13:00 tot 17:00 uur.

Voor kinderen tot 6 jaar is er een gratis entree. Kinderen en tieners tot 16 jaar moeten wel betalen, een entreekaartje kost dan € 2,00 per persoon. Voor volwassenen bedragen de kosten voor een entreekaartje € 5,00 per persoon. Mocht je met groepen van meer dan 15 personen komen, dan heb je geluk en maak je gebruik van een korting. Per persoon betaal je € 4,25. Een gezinskaart kost € 11,50.

Rondvaart mogelijkheden

Wil je graag een rondvaart maken in combinatie met een museumbezoek? Ook dat is mogelijk op dinsdag, donderdag of zaterdag. Op deze dagen gaat er om 14:00 uur een rondvaart waardoor je meer van de historische grachten in Dokkum kunt ontdekken. De kosten hiervoor bedragen € 10,50 per persoon.

Extra informatie

Belangrijk om te weten is dat Museum Dokkum in meerdere panden is gevestigd en de toegang voor rolstoelgebruikers beperkt is. Zij kunnen alleen de Bonifatius tentoonstelling komen bekijken.

Vorig artikelFriese Stoofpeertjes
Volgend artikelMuseum De Grutterswinkel