Museum De Grutterswinkel

Vind je het leuk om eens in een ouderwetse supermarkt te kijken of ben je benieuwd hoe het er in de 17e eeuw aan toe ging? Dan is het Museum De Grutterswinkel, oftewel de kruidenierswinkel te midden van Leeuwarden zeker de moeite waard om te bezoeken. Hier ontdek je namelijk dat de supermarkt van vroeger veel authentieker is. Dit is een heel groot verschil met hoe de supermarkt er tegenwoordig uitziet. Ook was naar de supermarkt gaan vroeger persoonlijker dan nu. Men maakte een praatje met elkaar en zeker in een dorp zorgde dit voor een bijzondere sfeer.

Geschiedenis en belevenissen

Museum De GrutterswinkelWat je je misschien niet goed kunt voorstellen is dat de boodschappen in kruidenierswinkeltjes zoals de Grutterswinkel vroeger werden meegegeven in papieren zakken. Ook was de kassa zo ouderwets dat deze een rinkelend geluid had. Voor kruiden en levensmiddelen ging men sinds 1900 naar deze winkel. 73 jaar later was dit niet langer het geval toen de kassa voor het laatst gebruikt werd en het kruidenierswinkeltje ook bijna verloren ging. Er werd in 1973 vanuit gegaan dat geen enkele opvolgende generaties deze winkel nog konden zien.

De bewoners in deze stad lieten dat echter niet gebeuren en begonnen een actie om de Grutterswinkel in stand te houden. Omdat dit het laatste authentieke kruidenierswinkeltje in Leeuwarden was, mocht het niet zo zijn dat deze verloren ging. De Leeuwarders verzonnen de leus: “Ons winkeltsje mut blieve”. Ook werd er een stichting opgericht met de naam van de straat waarin deze winkel zich bevond, namelijk Nieuwesteeg Vijf.

Het begin van Museum De Grutterswinkel

Velen waren het er mee eens dat deze winkel moest blijven en hebben zich daarom ook ingezet om een financiële sponsor te worden. Donaties stroomden binnen waardoor de winkel uiteindelijk een cultuurhistorische functie kreeg als museum. Dit was het begin van een authentiek museum. Dat het een slim idee was om van de winkel een museum te maken is te zien aan de velen bezoekers. Het is namelijk zo dat jaarlijks zo’n 15.000 mensen Museum de Grutterswinkel komen bezoeken. Dat zoveel mensen het leuk vinden om terug te gaan naar een vroegere eeuw komt vooral doordat de ouderwetse inrichting aanspreekt.

Maar ook de belevenis voor een opa of oma om aan hun kleinkinderen een gedeelte van hun jeugd te kunnen laten zien is geweldig! De expositie in museum De Grutterswinkel zorgen ervoor dat je meegenomen wordt in een tijdreis. Hierin wordt verteld hoe de detailhandel in 1920 is ontstaan. Vind je het gewoon gezellig om een kopje koffie te komen drinken met de echte Friese oranjekoek of wat suikerbrood? Het museum heeft daar natuurlijk ook al aan gedacht. Je bent van harte welkom in hun café. Daarnaast is het ook mogelijk om je bezoek te combineren met een Friese broodmaaltijd.

Openingstijden en Tarieven Museum De Grutterswinkel

Wanneer je deze locatie wil bezoeken dan ben je welkom op Dinsdag t/m zaterdag van 10:00 – 17:00 uur. In juli en augustus is het museum wel op maandag open van 13:00 – 17:00 uur. De toegangsprijs voor dit museum bedraagt € 2,00 per persoon. Kinderen kunnen dit museum gewoon gratis bezoeken. Museum De Grutterswinkel maakt helaas geen gebruikt van een museumkaart. Toch maakt de prijs van het kaartje dit weer helemaal goed.

Vorig artikelMuseum Dokkum
Volgend artikelKameleondorp Terherne