Kameleondorp Terherne

Het Kameleondorp Terherne museum is de plek voor jong en oud. Een herbelevingsplek voor jong en oud waar jij een deel van de oorsprong van de film en boeken kan vinden. Hoewel natuurlijk niet alles hier is opgenomen is hier wel het museum te vinden waar je veel terug kan lezen en beleven. Wil je nog meer van de uitzichten zien en herkenningspunten vinden? Dan ben je hier in Friesland wel op de goede plek! Een aantal van de scenes kan je terug vinden in IJlst en ook op het Sneekermeer wordt een groot deel van de films afgespeeld. Beleef deze zomer het avontuur van de Kameleon op een nieuwe, unieke manier!

Geschiedenis

De jongens van de Kameleon, wie kent ze niet? In 1948 werd het eerste boek geschreven met de oorspronkelijke titel “Hielke en Sietse, de belhamels van de dorpssmid.” Deze naam werd veranderd naar “De schippers van de Kameleon.” Een jaar later was het boek te koop en het viel in de smaak. Dit zorgde ervoor dat het niet bij één boek bleef. Integendeel werd het een hele populaire boekenserie waarvan maar liefst 65 boekdelen zijn uitgegeven. 60 boeken zijn door de originele auteur geschreven. Zijn opvolger heeft er later nog 5 boeken bij geschreven. In 2008 kwam het nieuwste boek uit met de naam “Zet hem op, kameleon!”

De boeken worden tot leven gebracht

Er was echter geen duidelijke richtlijn in welke plaats de verhalen van de schippersjongens had plaatsgevonden. Wel is er eens aan de eerste auteur gevraagd of dit in Terherne heeft afgespeeld. Daarop gaf de auteur het antwoord dat dat gekund zou hebben. Zijn antwoord zorgde ervoor dat drie jaar na het overlijden van de auteur het Kameleondorp in 1994 geopend werd.

Negen jaar na de opening van dit museum kwam ook de eerste speelfilm van de Kameleon uit. Dit was in het jaar 2003. Twee jaar daarna kwam de tweede speelfilm uit. Beide films waren een groot succes omdat het erg populair was onder de jeugd.

Een super locatie voor een schoolkamp

Museum KameleonMet de aanvang van een nieuwe bioscoop film in 2018 is de kans groot dat de Kameleon opnieuw populair wordt onder de jeugd. Het Kameleon museum is dus niet alleen heel leuk voor kinderfeestjes. Ook de oudere kinderen van de basisschool kunnen zich hier prima vermaken. Er wordt gezegd dat dit museum zoveel te bieden heeft dat het eigenlijk te kort is om er één dag te verblijven. Vandaar dat er ook schoolkampen worden georganiseerd op deze prachtige locatie. Er valt namelijk genoeg te beleven en de kinderen zullen het geweldig vinden.

Tarieven en Openingstijden

In 2018 is het Kameleondorp vanaf eind april t/m de herfstvakantie alle weekenden en feestdagen geopend. Namelijk van 10:00 tot 17:00 uur. Het leuke aan museum het Kameleondorp is dat zij ook tijdens reguliere schoolvakanties gewoon open zijn. Hiervoor gelden dezelfde tijden. Een dagkaart bedraagt € 13,50 euro per persoon. Daarnaast is het mogelijk om een rondvaart en andere activiteiten er bij te boeken. Hiermee variëren de prijzen van € 18,50 euro tot € 32,50 euro per persoon. Kinderen van 0 – 2 hebben gratis toegang. Voor kinderen van 3 t/m 5 geldt de helft van de normale prijs.

Vorig artikelMuseum De Grutterswinkel
Volgend artikelDe Freule Kaatspartij Wommels