Fryske Dúmkes

Fryske Dúmkes, als je de Friese keuken een beetje kent heb je wellicht al eens van deze koekjes gehoord. Maar wist je al dat dúmkes het Friese woord voor duimpjes is? Het idee om dit soort koekjes Friese duimpjes te noemen komt door de traditionele duimafdruk. Deze wordt altijd in het beslag gedrukt vlak voordat de koekjes de oven in gaan. Wil je deze Friese lekkernij zelf maken? Lees dan gauw verder voor de ingrediënten en verdere instructies. De tijdsduur om dit recept te maken is zo’n 40 minuten.

  • Fryske DumkesIngrediënten Fryske Dúmkes
  • 250 gram bloem
  • 150 gram basterdsuiker
  • 110 gram hazelnoten
  • 2 eieren
  • 1 mespuntje zout
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 150 gram zachte boter
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel anijszaad

Verdere benodigdheden voor dit recept zijn bakpapier, plastic folie, wat extra bloem voor het bestuiven van het deeg en een deegroller.

Fryske Dúmkes maken

Om te beginnen pak je een mes of gebruik eventueel de onderkant van een pan om de hazelnoten grof te hakken. Meng de hazelnoten met zout en bloem. Nu je toch met het bloem bezig bent, maak je hierin een kuiltje met je hand. Als je het prettiger vind om te werken met een mixer dan kan dit ook prima. Laat wat boter een beetje smelten door dit een paar seconde in de magnetron te zetten. Vervolgens voeg je zowel de boter als de basterdsuiker toe aan het beslag. Strooi nu een theelepel kaneelpoeder, een theelepel gemberpoeder en een theelepel anijszaad er overheen. Je kneed al deze ingrediënten een beetje door elkaar en voegt vervolgens nog 2 eieren toe.

Tijdens het kneden of het mixen komt ook de rest van het bloem er doorheen. Nu je het deeg voor de Fryske Dúmkes goed tot één geheel gemaakt hebt, heeft het een speculaas kleur. Pak nu wat plastic folie om hier het deeg mee af te dekken. Duw het deeg vervolgens met je handen plat. Op deze manier zorg je ervoor dat het opstijven van het deeg niet extra lang hoeft te duren. Leg het deeg voor 30 minuten in de koelkast en zet de oven op 160 graden.

De koekjes zijn bijna klaar

Haal het deeg uit de koelkast en strooi hier wat bloem overheen zodat het niet blijft plakken aan het keukenblad. Pak nu een deegroller om het deeg plat te maken. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte overblijft om je duim afdruk achter te laten. Een centimeter dikte voor het deeg is dan ook een prima hoogte. Snijd nu de plak deeg in stukjes van 4 bij 5 centimeter. Dit is ongeveer het formaat dat een Fryske Dúmke moet hebben. Als het goed is kom je uit op een hoeveelheid van minimaal 15 en maximaal 20 koekjes. Leg het bakpapier op de bakplaat en verdeel vervolgens ook het in stukken gesneden deeg. Hierna stop je de Fryske Dúmkes voor 20 minuten in de oven. Als de 20 minuten om zijn haal je de koekjes weer uit de oven en laat je ze even afkoelen. Omdat het deeg nog niet helemaal hard is kun je nu met je duim een afdruk maken. Vervolgens serveer je de koekjes op een mooie schaal, lekker voor bij de thee of koffie. Dit recept is zeker de moeite waard om eens uit te proberen.

Vorig artikelHet Schaatsmuseum
Volgend artikelCultuurhistorisch museum Sorgdrager