Friese kaassoesjes

Friese kaassoesjes is een heerlijk borrelhapje voor in de avond of tijdens de koffie. Je kan ze namelijk zowel koud als warm serveren. Een makkelijk te maken recept. Deze hartige soesjes zijn natuurlijk helemaal te gek voor de kaasliefhebbers. Maar ook als je kaas wat minder lekker vindt zul je hier van blijven smullen. Bij dit Friese kaassoesjes recept maken we ook een saus aan om de borrel helemaal compleet te maken.

Ingrediënten Friese kaassoesjes

De ingrediënten van dit recept zijn erg duidelijk en kun je gewoon aanschaffen in elke supermarkt. De hoeveelheden die hieronder staan zijn goed voor ongeveer 15-16 borrelhapjes. Wil je meer of minder? Dan kan je de hoeveelheden aanpassen.

  • Friese kaassoesjesbakje met 35 gram fijn bloem
  • 40 gram geraspte Friese nagelkaas
  • 20 gram boter
  • 1 ei
  • Peper en zout

Voor de Pruimen dip saus:

  • 3 el pruimenjam
  • Eetlepel rodewijnazijn

Friese Kaassoesjes maken

Zet de oven op 200 graden en breng 100 ml water samen met de boter aan de kook. Wanneer het water kookt pak je bakje met bloem en gooi je dit in de pan. Roer het geheel op laag vuur goed door met een garde voor ongeveer 2-3 minuten. Daarna haal je de pan van het vuur en laat het klein beetje afkoelen totdat het niet meer volledig kookt. Breek het ei in een glas en mix het met een lepel. Voeg dit daarna al roerend toe aan de pan totdat het 1 geheel is. Pak de helft van de kaas en gooi ook dit in het gerecht. Voeg daarnaast peper en zout toe. Hoeveel je hiervan toevoegt is geheel aan je eigen smaak.

Nu de voorbereidingen getroffen zijn is het tijd om de hapjes te maken. Dit doe je door een bakplaat te bekleden met bakpapier. Daarna pak je de pan en schep je met een theelepel 16 kleine hapjes op het bakpapier. Hou wel een kleine afstand ertussen zodat de Friese kaassoesjes ruimte hebben om te koken. Zet de bakplaat in de verwarmde oven voor 10 minuten.

Kaassoesjes saus en afwerking

Nu de borrelhapjes in de oven zitten kunnen we ons richten op de saus. We mengen 3 eetlepels pruimenjam, 1 eetlepel rodewijnazijn en 1 el water in een bakje. Voeg daar een beetje peper en zout aan toe en de Friese Kaassoesjes saus is klaar.

Wanneer de borrelhapjes klaar zijn kun ze uit de oven halen. Daarna heb je twee manieren om dit gerecht te serveren. Je kan het een beetje af laten koelen en met de pruimen dipsaus serveren. Of je kiest ervoor om het gelijk in de koelkast te zetten en als koud gerecht bij de koffie of thee te serveren. Beide manieren zijn erg lekker om eens uit te proberen.

Vorig artikelDe Bios Drachten
Volgend artikelFriese uiensoep