Friese uiensoep

Sipelsop, oftewel Friese uiensoep is een heerlijke soep vol met uien. Het is een gerecht dat simpel is om te maken en toch lekker smaakt. Dit recept kan je in 20-30 minuten maken en is genoeg voor 4 personen.

Ingrediënten Friese Uiensoep

Hieronder staan de ingrediënten om de sipelsop te maken. Voor een stevige en sterke soep raden we 1 kilo uien aan. Wil je het toch netjes houden dan is 600 gram uien meer dan genoeg. Voor de bouillon kun je tabletten gebruiken maar ook verse eigen gemaakte bouillon. Het laatste raden we natuurlijk aan voor de lekkerste soep.

  • Friese Uiensoep1 liter bouillon (vers of met bouillonblokjes)
  • 600 gram tot 1 kilo uien
  • 4 eieren
  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • Wit stokbrood of brood
  • 100 gram Friese nagelkaas
  • Peper en zout naar smaak

Bereiding Sipelsop, oftewel Friese uiensoep

Fruit de uien in een grote dikke pan door de uien op laag vuur in olie te stoppen. Na ongeveer 4 tot 8 minuten zal de ui glaziger en bruiner worden. Je kunt dit proces versnellen door een beetje zout en suiker toe te voegen. Wanneer de uien bruin zijn voeg je de boter op laag vuur toe. Laat het smelten en voeg daarna de bloem erbij. Roer het goed door elkaar totdat het meel niet meer zichtbaar is. Wanneer dit klaar is, is het tijd om de groentebouillon toe te voegen. Roer het geheel op een laag vuur, voeg zout en peper toe naar smaak en laat het voor ongeveer 20 minuten op laag vuur staan. Kook tegelijk de eieren hard in 7 minuten, pel ze en snij het in stukken. Het pellen hoeft niet moeilijk te zijn als je de eieren direct in koud water laat afkoelen (oftewel schrikken).

Heerlijke Friese soep

Nadat de soep ongeveer 20 minuten heeft gestaan is het tijd om de kaas, het stokbrood en de eieren toe te voegen. Het beste is om dit niet in de grote pan toe te voegen maar juist in de soepkommen. Zo zorg je ervoor dat je het op een mooie manier kunt serveren en het brood niet compleet zacht wordt. Verdeel de stukjes ei over de bakjes en voeg daarna de soep eraan toe. Vergeet niet de geraspte nagelkaas toe te voegen zodat dit heerlijk in de Friese uiensoep kan smelten. Als laatste leg je het brood aan de zijkant van het kopje neer. Uiteraard kun je het brood ook direct in het gerecht leggen en hier overheen de kaas strooien.

Voor de finishing touch en mooie kleuren kun je nog wat bosui of lente-ui eroverheen sprenkelen. Dit geeft net even dat kleine stukje extra waardoor het gerecht er nog mooier uitziet. Vind je het wel genoeg uiensmaak hebben? Dan kun je uiteraard ook voor selderij kiezen. De Friese uiensoep is klaar om geserveerd te worden.

Vorig artikelFriese kaassoesjes
Volgend artikelFriese Jachtschotel