Friese Jachtschotel, een heerlijk typisch Fries gerecht dat ook nog eens een vegetarisch recept is! Dat is waar deze schotel om draait. Een keer wat anders dan al dat buitenlandse eten en een keer iets uit ons eigen Nederland. Daarnaast is dit ook een prima recept om voor meerdere dagen klaar te maken en in te vriezen. Nieuwsgierig geworden? Wij beschrijven het verder onder de ingrediënten.
Ingrediënten Friese Jachtschotel
Voor deze Friese schotel gebruiken we de volgende ingrediënten. Het zijn voornamelijk kruiden die we gebruiken met aardappelen en groene kool. Maar toch is het een oh zo lekker gerecht!
- 1 kilo aardappelen
- 200 ml melk
- 200 gram geraspte Friese nagelkaas
- Halve Groene kool
- 1 grote ui
- 1 teen knoflook
- Laurierblaadje
- Paprikapoeder
- Nootmuskaat
- Kerrie
- Olijfolie
- Peper en zout
Friese Jachtschotel maken
Om te beginnen pakken we de aardappelen en snijden we ze in plakjes. Vind je aardappelen met schil lekkerder? Dan laat je de schil erop en anders haal je die er vooraf van af. Kook ze daarna in een pan met water en een beetje zout in 7 tot 10 minuten gaar. Giet het water af en voeg daarna de melk en boter toe. Doe er wat zout en peper naar smaak toe en stamp het tot een puree. Mix het hierna goed door elkaar en voeg ook een scheutje nootmuskaat toe.
Nadat de aardappelpuree klaar is pakken we de groene kool. Verwijder de harde kern, deze is namelijk bitter. De rest snijd je in kleine reepjes. Stop de kool in een pan met water en kook het totdat het beetgaar is. Lek daarna de pan uit. Versnipper de ui en hak ook deze in stukken. Leg het samen met een beetje olie, een beetje kerrie en het laurierblad in een koekenpan totdat het van kleur veranderd. Voeg daarna nog eventjes de kool toe en bak het kort mee voordat je alles van het vuur haalt.
Bereiding van de Friese schotel
Nu alles voor de Friese jachtschotel is voorbereid gaan we naar de ovenschaal. Verwarm de oven voor op 200 graden en smeer de schaal in met boter. Voeg als eerste de helft van de aardappelpuree toe. Daarna komt de helft van kool en de nagelkaas. Hierna volgt weer de puree en de kool. We eindigen de schotel met een laag van kaas en een beetje paprikapoeder. Daarna kan het in de oven totdat er een krokant korstje op is gekomen. Wanneer dit zover is haal je het uit de oven en laat je het voor 2-5 minuten afkoelen voordat je er in kan snijden. Eet smakelijk met deze Friese Jachtschotel!