Friese Boffert, wat is dat nou eigenlijk? De Friezen kennen Boffert ook wel als Trommelkoek. Het is te vergelijken met een combinatie tussen een tulband cake en een krentenbrood. Hoewel het product eruit ziet als een cake smaakt het toch meer als brood.
Het recept voor Friese Boffert is al eeuwenoud en deze lekkernij werd in de armoede tijd al bereid. Men gebruikte toentertijd eenvoudige producten zoals meel, gist, melk, eieren en krenten. Vroeger werd dit gerecht opgediend met warme melk en werd het gegeten met stroop, suiker of zelfs met warme vanillesaus. Mensen vonden Friese Boffert toen al erg lekker en in de loop der jaren is er geprobeerd om dit gerecht steeds lekkerder te maken. Tegenwoordig is het zelfs zo dat andere provincies hun eigen varianten van de Boffert oftewel de Trommelkoek hebben. Zo is er in Groningen bijvoorbeeld een soortgelijke koek met de naam Poffert.
Ingrediënten Friese Boffert
Dit gerecht is geschikt voor 4 personen en kan als lunch maaltijd of als lekkers bij de thee worden gemaakt. Houd er wel rekening mee dat de bereidingstijd zo’n 1.5 – 2 uur in beslag neemt. Hieronder zijn de benodigheden te vinden voor het maken van Friese Boffert. Naast de ingrediënten is een speciale boffertvorm met deksel of een tulband-vorm van een liter noodzakelijk. Daarnaast zijn een bakje en een invet-kwastje wel handig om bij de hand te hebben.
- 300 gram zelfrijzend bakmeel
- 250 gram bruine basterdsuiker
- 200 ml melk
- 250 gram rozijnen
- 250 g krenten
- 80 gram boter
- 2 eieren
- Paneermeel
- Zout
Friese Boffert maken
Om te beginnen doe je de hoeveelheid rozijnen en krenten in een bakje met heet water. Laat deze voor een 15-20 minuten zo staan. Verwarm de oven voor op 160 graden. Terwijl je aan het wachten bent kun je alvast het zelfrijzend bakmeel in een beslagkom doen. Voeg basterdsuiker, melk en eieren toe en maak van het geheel een glad beslag. Mochten de krenten en rozijnen nog aan het wellen zijn, vet dan alvast de boffertvorm of tulband-vorm in. Daarna kun je gelijk de bakvorm bestrooien met paneermeel.
Hierna smelt je de boter en roer je zowel de krenten als de rozijnen door het beslag. Om het beslag af te maken voeg je wat zout en de gesmolten boter toe. Roer het beslag nog één keer goed door. Vervolgens doe je het beslag in de tulband-vorm of boffertvorm en zet je deze in de oven. Na anderhalf uur check je even of je het gerecht een goede kleur vind hebben. Als je deze niet te bleek vind, haal je het gerecht direct uit de oven. Is dit niet het geval? Dan plaats je de Friese boffert nog even terug in de oven.
Het serveren van de Boffert
Hoewel je dit gerecht zowel warm als koud kunt serveren is het aan te raden om de Boffert vers vanuit de oven te reserveren. Uiteraard is dit het lekkerst! Snijd een stukje van het gerecht af en serveer dit op een bordje met een klontje roomboter. Eventueel kun je poedersuiker zelf toevoegen. Ook belangrijk om niet te vergeten is de thee of koffie. Want daarmee geniet je ten volle van de Friese Boffert.