Heerlijke Roze Oranjekoek

Oranjekoek, als je een beetje iets over Friesland weet dan mogen het duidelijk zijn dat de Friese gek zijn op hun zogeheten Oranjekoek. Als je deze Friese lekkernij ziet zou je niet gelijk aan oranje denken. Waarom zou je een lichtroze koek oranjekoek gaan noemen? Nou dat heeft te maken met de sinaasappel snippers die in dit recept zijn verwerkt. Wil je deze koek niet in de winkel halen maar wil je deze zelf gaan bakken? Lees dan verder om erachter te komen wat je hiervoor nodig hebt. De bakduur voor dit recept is 30 minuten.

Ingrediënten Oranjekoek

De producten die je nodig hebt voor het maken van Oranjekoek staan hieronder beschreven. De hoeveelheden van dit recept is berekend voor 10 personen.

  • 150 gram amandelen
  • 200 gram lichte basterdsuiker
  • 350 gram zelfrijzend bakmeel
  • 120 gram gekonfijte sinaasappel snippers
  • 150 gram suiker
  • 1 ei
  • 100 milliliter water
  • 30 gram boter
  • 2 theelepels anijszaad
  • 1 theelepel eiwit
  • 1 theelepel citroensap
  • 2 eetlepels rode bessensap
  • 200 milliliter slagroom
  • 100 gram poedersuiker
  • 50 gram suiker
  • Chocolade snippers
  • Een beetje bloem om het deeg mee te bestrooien.

Extra benodigdheden

Naast de hierboven genoemde ingrediënten is het handig om de volgende benodigdheden bij de hand te hebben:

  • Vierkante bakvorm
  • Een beslagkom
  • Keukenmachine of een staafmixer
  • Deegroller
  • Spuitzak
  • Plateau

Oranjekoek maken

Voordat je begint met het maken van Oranjekoek zet je eerst de oven op 160 graden. Vervolgens doe je het ei en de basterdsuiker in de beslagkom. Klop deze voor ongeveer 30 seconden goed door elkaar. Voeg nu ook de boter, het zelfrijzend bakmeel en de sinaasappel snippers toe. Vervolgens doe je het anijszaad ook in de kom. Voeg wat water toe en roer nu het geheel goed door zodat het een mooi, slap beslag wordt. Het deeg is zelfs zo slap dat het onmogelijk wordt om het uit te rollen. Meng het deeg met je handen en leg het vervolgens op een stuk bakpapier. Leg het deeg vervolgens in de koelkast zodat het later toch makkelijker uit te rollen is.

Ondertussen kun jij aan de slag met het mixen van suiker, amandelen en eiwit. Voeg nu ook het citroensap toe. Dit zorgt voor een frisse smaak in de zoete koek. Nu je al deze ingrediënten door elkaar gemixt hebt zul je zien dat je nu het spijs gemaakt hebt dat straks de middenlaag van de oranjekoek wordt. Laat de spijs afkoelen in de koelkast en vet vervolgens je vierkante bakvorm in met een beetje boter. Daarna plak je er een bakpapiertje op. Dit zorgt ervoor dat het deeg straks niet vast blijft plakken.

Oranjekoek en de afwerking

Haal het deeg uit de koelkast. Je zult zien dat dit nog steeds best slap is, maar het is in ieder geval iets steviger geworden. Dit maakt het makkelijker om te kneden. Bestrooi het deeg met wat bloem en rol het uit met een deegroller. Snij het deeg door midden en stop de helft hiervan in de bakvorm. Door het deeg stevig aan te drukken krijgt het de juiste vorm. Nu haal je de spijs uit de koelkast en bestrooi je deze ook met wat bloem. Rol vervolgens de spijs uit met de deegroller. Let erop dat de spijs heel snel kan gaan plakken. Pak daarom je bakvorm erbij en stop de spijs bovenop de laag deeg. Net als het deeg druk je ook deze goed uit. Zo krijgt ook deze laag de juiste vorm.

Oranjekoek

Een tip is om je wat bloem op je handen te doen zodat het spijs minder plakt. Pak nu de andere plak deeg en doe hier ook wat bloem op. Net als bij de eerste laag vorm je ook deze naar de bakvorm. Nu is het tijd om de oranjekoek voor 30 minuten in de oven te zetten. Ondertussen kun jij de poedersuiker mengen met bessensap zodat je een lichtroze glazuur krijgt. Na 30 minuten haal je de koek uit de bakvorm. Nu strijk je het glazuur uit over de bovenkant van de koek. Het glazuur dat over de rand heen komt kun je weghalen door de randen van de oranjekoek af te snijden. Door dit te doen wordt de amandelspijs zichtbaar.

De laatste afwerkingen

Doe de slagroom in een spuitzak en plaats de koek op een plateau. Door dit te doen kun je makkelijker rond de oranjekoek bewegen. Spuit nu de garnering op de koek. Om de Oranjekoek compleet te maken zoals hij hoort plaats je de sinaasappel snippers bovenop de slagroom. Als extra toevoeging kun je nog wat chocolade snippers toevoegen. Dit is hoe je oranjekoek maakt. Geniet van het maken en van het recept zelf natuurlijk. Heerlijk voor bij een Friese verjaardag of op een familie feest bijvoorbeeld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here