Expeditieschip Willem Barentsz

Wanneer je op zoek bent naar een leuk uitje in de mooie stad Harlingen is het zeker een aanrader om naar het expeditieschip van Willem Barentsz te gaan. In dit museum ga je terug naar een stukje geschiedenis dat plaatsvond in 1596 en 1597. Ook kun je de reis van reconstructie zien waar velen vrijwilligers de afgelopen jaren aan gewerkt hebben.

De geschiedenis van Willem Barentsz

Map WillemRond het jaar 1550 werd Willem Barentsz op waddeneiland Terschelling geboren. Helaas is er over zijn jeugd niet zoveel bekend. De Nederlander was niet alleen een zeevaarder en poolonderzoeker, maar ook een cartograaf en ontdekkingsreiziger. In het begin voer hij op de Middellandse Zee en Spanje. Zijn eerste echte reis vond plaats in 1594 toen hij op zoek was naar een Noordelijke doorvaart. Tijdens deze reis werd hij voor een deel geleidt door een ontdekkingsreiziger vanuit Middelburg. Zelf ontdekte Willem een eilandengroep in de Noordelijke ijszee genaamd Spitsbergen en Bereneiland in Noorwegen. Ook verkende hij de kusten van Nova Zembla.

Willem Barentsz was enthousiast geworden door zijn eerdere succes van ontdekkingen. Hierdoor maakte hij een jaar later een tweede tocht. Deze tocht ging helaas niet zo goed als gehoopt. Dit jaar was het niet mogelijk om door een dik pak ijs heen te varen waardoor de mannen er niet in slaagde om bij de Karazee te komen. Omdat dit het jaar daarvoor wel gelukt was, werd men teleurgesteld in deze tocht.

De bekendheid van Willem Barentsz

Twee jaar later in 1597 heeft Willem Barentsz samen met zijn adviseur een boek uitgebracht met de titel: “Nieuwe beschrijvinghe ende caerteboeck van de Middelandtsche Zee”. Barentsz is pas bekend geworden nadat hij drie pogingen heeft gedaan om langs het noorden van Europa te varen. Dit deed hij om vervolgens uit te komen bij China en Noord China. Dit laatste gebied heette toen nog Kathay. Tijdens zijn derde poging is hij overleden maar doordat hij daarna bekendheid kreeg, leeft zijn naam nog steeds voort. Ook is het zo dat deze zeevaarder eraan bij heeft gedragen dat het beter ging met de walvisvaart. Deze verbetering had voornamelijk te maken met de ontdekking van Spitsbergen in Noorwegen. Tegenwoordig staat Willem Barentsz bekend als één van de meest bekende zeevaarders uit de zestiende eeuw.

Willem BarentszBen je ondertussen nieuwsgierig geworden naar het Willem Barentsz expeditieschip in Harlingen? Vind je het interessant om te zien hoe velen vrijwilligers dit schip opnieuw hebben opgebouwd? Kom dan gauw naar dit museum vol historie.

 

 

Openingstijden en Tarieven Expeditieschip Harlingen

Het museum van Willem Barentsz bevindt zich op Willemskade en heeft geen huisnummer.
Doordeweeks is het expeditieschip geopend van Maandag t/m vrijdag van 11:00 – 17:00 uur. In het weekend en op feestdagen is dit van 13:00 – 17:00 uur. Wel is er na 1 november 2018 een winterstop.

Het leuke aan dit museum is dat je als individu gratis naar binnen kunt. Vind je het toch wel fijn om iets te betalen? Dan kun je dit in de fooienpot stoppen. Voor groepen vraagt het museum een bedrag van € 2,50 euro per persoon.

Vorig artikelBornrif Vuurtoren Ameland
Volgend artikelNobels Nostalgisch Museum